Блог на Васил Тошков

WordPress 2.5 - Добро впечатление

Преди малко завърших обновяването на всичките си блогове до новата версия на WordPress 2.5. Като цяло всичко мина безпроблемно, с изключение на един доста неприятен бъг, който ми изтри Widgets текстовете на този блог. Не знам защо така се получи, но вече нямам проблеми. Добре, че Google пази кеш, че си взех всичко оттам.

Промените, които наблюдавам са по дизайна и от части във функционалността. Добавени са някои нови инструменти, които определено ще са удобство. Примерно организацията на коментарите вече е доста по-приятна и се вижда какво има за одобрение отдалече. Като цяло разположението на отделните инструменти е много по-добро.

Най-много ме радва автоматичното обновяване на добавките. Ако и версията на системата сама се обновява - ще е страхотно. Ще трябва да почакаме малко, за да се разбере. Всички досегашни добавки вървят без проблемно, дори без да съм ги спирал по време на инсталацията. От официалния сайт горещо препоръчват добавките да се спират, не знам защо.

Мислих да изчакам Българската версия 2.5 да излезе, но не се стърпях. Честно казано английската такава се превежда с много малко модификации, ако темата преди това е преведена на български. Аз си превеждам темите изцяло, за да нямам проблеми в бъдеще и това в момента ми се отплаща. Вече е много лесно да се слагат и имена на отделните Widgets (за превод).

Сега ще ми трябва само време, за да свикна с новото разположение на панелите. Дано е за добро и не ги разбъркват повече. Примерно в момента на писане на тази тема не мога да открия от къде да и задам кратко име за адрес бара. Аха, то имало точно под заглавието поле "Permalink". Добре са го измислили и визуализирали за максимално удобство.

Като цяло впечатленията ми от новата версия са положителни. При другите блогове не срещнах абсолютно никакви проблеми при преминаването към нея. Това си остава единствената CMS система за обществено ползване, която признавам и използвам. Страхотно добър помощник е за SEO-то. Ако се колебаете дали да инсталирате - действайте. Изненадите ще се само положителни :)