Блог на Васил Тошков

Децентрализирани .BIT домейни, базирани на Namecoin

Какво са .BIT домейните?

Dot Bit Namecoin

.BIT са домейни, базирани на виртуалната валута Namecoin. Тя дава възможност за регистрация на децентрализирани домейни и идентичности. Така Namecoin предлага първите алтернативни домейни от ново поколение с разширение .BIT

От къде идва идеята?

Идеята за алтернативна DNS зона не е нова и датира още от началото на века със стартирането на проекта OpenNIC. Създава се нова DNS зона с алтернативни домейни. Проблемът е, че те са централизирани също колкото в основната зона ICANN. Идеята на .BIT домейните е да решат проблема с централизацията, базирайки се на Blockchain технологията. Като резултат в момента BIT домейните са включени и се отварят с DNS-ите на OpenNIC.

Може ли някой да спре или отнеме .BIT домейн?

Една от основните концепции, заложени в Namecoin, е че потребителите реално притежават своите домейни. По този начин никоя компания или правителство не може да отнеме, спре или цензурира домейн от .BIT пространството. Blockchain технологията гарантира, че контрол над домейна притежава само собственикът на частния му ключ. Последният трябва да се съхранява сигурно в "студен портфейл".

Как се отварят .BIT сайтове?

.BIT домейните не са в основната зона на ICANN, затова не се отварят по подразбиране на повечето системи. Това ще се промени в бъдеще, когато Интернет стане наистина децентрализиран и устройствата комуникират помежду си, а не с една централна база данни, както е сега. Трудно е от сега да се каже как точно ще се отварят всички нови крипто домейни в бъдеще. Но ето някои техники, които работят от сега за .BIT :

1. OpenNIC DNS

Може би най-добрият вариант е просто да смените DNS сървърите по подразбиране във вашата система с тези на OpenNIC. Така освен стандартните и .BIT домейни, ще може да отваряте и много други сайтове от алтернативни зони. Включително и други децентрализирани домейни, като .emc, .coin, .lib, . bazar ... Ето как да смените DNS-ите на вашата операционна система.

2. Proxy DNS, като .pe

Най-лесният начин да отворите .bit домейн е като добавите накрая прокси домейн. Така домейните могат да бъдат отваряни на всяко устройство и всеки браузър. Примерно nx.bit.pe

3. Разширение за браузъра

Разширения като FreeSpeechMe (за Firefox) и MeowBit (за Windows) дават възможност за директно отваряне на .bit домейни във вашия браузър, подобно на домейните от основната зона. Имайте предвид, че след инсталацията, е необходимо технологично време всяко разширение да свали цялата Blockchain верига, за да започне да работи коректно.

4. Собствен DNS сървър

Приложения като nmcontrol дават възможност да стартирате собствен DNS сървър, който да използва системата ви. По този начин ще сте напълно независими и ще имате 100% доверие в данните. Може дори да направите вашия DNS сървър публичен, за да се използва и от ваши приятели или други потребители.

5. okTurtles

Фондация okTurtles предлага решения за лесно и най-вече сигурно отваряне на всички видове домейни, включително .BIT . Използва се механизъм за легитимация, наречен DNSChain. Целта е да се гарантират сигурни комуникации, без риск някой да застане посредата или да подслушва. Може да използвате публичен DNSChain сървър или да стартирате ваш собствен. TLS/SSL сертификатите стават излишни с тази технология или по-точно безплатни.

Не само домейни, но и идентичност

Във веригата на Namecoin освен домейни, могат да се съхраняват и идентичности. Проектът се нарича NameID и идеята му е да надгради популярния OpenID протокол. Така вместо да се доверявате на Facebook или Google за своята идентичност, може да имате пълен контрол над нея чрез NameID.

Проектът е в начална фаза, но е вече напълно функциониращ. Може от сега да запазите псевдонима си в системата, чрез който ще може да се логвате навсякъде. Вашата онлайн идентичност ще бъде винаги на сигурно място запазена в Blockchain версигата на Namecoin.

Крайната идея е да може да се логвате навсякъде само с един клик, с еднакъв псевдоним и без нужда от парола.

Може от сега да регистрирате .BIT домейн и/или да запазите своята идентичност чрез услугата PeerName.

This article in English: Dot Bit Domains by Namecoin