Блог на Васил Тошков

Какво е RSS и как може да ни е полезен

RSSВсеки блогър трябва да напише поне една статия, в която да обясни на читателите си какво е това RSS и как може да е полезен. Много хора не са запознати с улесненията, които RSS предоставя при следенето на много сайтове.

Освен ползата за читателите, подобен материал е твърде вероятно да увеличи броя на абонатите ви през този протокол. Логично е да се абонират първо за този, който ги е светнал за RSS. По-долу следва моето обяснение.

Какво е RSS хранилка?

RSS (Really Simple Syndication) е канал за информация, който се излъчва от повечето модерни сайтове и блогове. Най-често през него се доставят последните новини/статии от съответния сайт/блог. Идеята е по-лесно да се следят сайтовете за новости, без да се налага да се посещават. RSS каналите се наричат още RSS feeds (RSS хранилки) и се основават на езика XML.

Как да открием RSS хранилки?

Сайтовете, които излъчват подобни емисии, обикновено имат RSS икона в адрес бара си, която води до адресът на RSS хранилката. Иконата се различава по ярко оранжевия си цвят и специфичното лого на RSS, което може да видите в началото на статията. Ако такава икона липсва, то потърсете я някъде из съответния сайт.

Как да се абонираме за RSS?

По принцип съвременните браузъри имат вграден RSS четец, но той е подходящ за следенето на малък брой сайтове. Истинските RSS reader-и могат да следят безпроблемно безброй RSS хранилки. Те биват два вида - Десктоп приложения и Уеб базирани приложения. Срещат се и услуги RSS към e-mail.

Аз лично използвам уеб базираната система Google Reader и съм много доволен. Под Linux съм тествал програмата Akregator и мога да я препоръчам. Под Windows нямам опит, но най-известният RSS четец там е RssReader. Предпочитам уеб базираните приложения, защото е по-малко вероятно да си изгубя абонаментите.

Видове хранилки и протоколи

Има няколко вида хранилки, в зависимост от авторите и протоколите. Самият RSS има множество версии, най-известните от които са RSS 0.91, RSS 0.92, RSS 2.0... Съществуват и Atom хранилки, за които някои твърдят, че са по-добри от RSS. Аз лично съветвам да излъчвате и да се абонирате за RSS 2.0 хранилки.

И отново за ползата от RSS

Чрез подходящ RSS четец, можете да се абонирате и да следите любимите Ви сайтове за новини, новости и нови публикации. Достатъчно е да намерите URL адресът на RSS хранилката за съответния сайт и да го добавите към Вашия RSS четец. Примерно, RSS хранилката на този SEO блог се намира на адрес http://toshkov.com/feed.xml.