Блог на Васил Тошков

CopyPoison 4.0 – Напълно незабележима защита на вашето съдържание

Накратко - нова версия на инструмента за защита на съдържание от кражба CopyPoison. Скриптът вече работи директно с клипборда на потребителите и замърсяването на копирано съдържание е напълно невидимо. В старите версии след копиране, маркираният текст се размаркираше. Това издаваше, че нещо се случва. От четвърта версия вече не е така.

CopyPoison 4

Промените по-подробно

От около две години в Chrome най-накрая се даде достъп до клипборда на потребителя през JavaScript. Разбира се, твърде ограничен достъп. За сравнение, другите браузъри даваха такъв достъп от години. Дори Internet Explorer 6, въпреки че при старите браузъри нямаше никакъв контрол и се отваряше вратата за злоупотреби.

Реално до момента CopyPoison работеше чрез много сложен "хак", за да може да замърсява съдържание в браузъри като Chrome. По-точно:

  1. Създава се ново текстово поле в края на текущата уеб страница;
  2. Маркираният от потребителя текст се копира в това ново поле, като преди това се замърсява;
  3. Чрез скрипт се маркира текстът в новото поле;
  4. Временното ново поле с текст се изтрива от страницата;

Всичко това се случва за части от секундата и потребителят дори не разбира, че е копирал нещо друго. Единствено се размаркира това, което е бил копирал. Технически можем да му го маркираме обратно наново, но ще е сложно.

Този метод си има и своите недостатъци. Примерно не е сигурно дали ще работи на мобилни устройства. Или при по-специализирани начини за копиране, примерно при мишки с бутони със специални функции... Всичко това би трябвало вече да е решено.

Най-сложното при работата по тази версия беше да се поддържат и старите браузъри. Примерно версиите преди Chrome 58 и Firefox 22. За тях скриптът работи по старата схема със скритото поле. Но накрая се получи и сега всички браузъри трябва да са покрити.

Тази версия трябва да е много по-бърза от предишните, особено на съвременните браузъри. Оправен е и един бъг със защитата на сайтове, които са на по-екзотични кодировки на знаците. Най-големият ъпдейт от години, който ще служи още много време напред.

Новата версия тръгва автоматично на всички, които са използвали кода за инсталация в сайта.