Блог на Васил Тошков

Защо избрах хостинг в Jump?

Преди да ви разкрия "Защо избрах хостинг в Jump?", ще разкажа малко предистория:

2004-та година за първи път ми се наложи да купя хостинг за един домейн. Тогава проучвах пазара и намерих само две хостинг компании в България. Едната беше Domains-Formation.com, другата беше някакъв дейта център в Стара Загора, който предлагаше хостинг услуги. И на двете места хостингът струваше по точно 20 лева на година. Избрах Domains-Formation.com , защото си бяха описали по-ясно услугите и плановете.

В последствие Domains-Formation.com стана HostBulgaria.com и това е хостинг компанията, която използвах като основна до 2016-та година, когато ги купиха СуперХостинг. По ред причини аз в СуперХостинг не бих си държал важните сайтове. Там съм клиент вече над 10 години и си държа разни сателитни сайтове, но основен сайт не бих сложил. Особено с последните им политики да се опитват да ти пробутат всякакви неща, от които нямаш нужда.

Покрай SEO оптимизацията (и нуждата от IP-та) ми се е налагало да тествам буквално всички значими хостинг компании в страната и имам преки наблюдения за всяка една от тях. И бях изпаднал в ситуация да няма къде да си преместя сайтовете. Нито една компания не отговаряше на моите нужди. Аз искам, примерно, като ми се наложи някоя по-засукана библиотека, да има кой да ми инсталира и да разбира какво прави.

Защо избрах хостинг в Jump?

За щастие тогава разбрах, че колегата Петър Маринов отива да работи в Jump.bg и Delta.bg, а той беше един от съдружниците в Хост България до закупуването ѝ. А само той ми изпълняваше хостинг прищевките до момента. Така че ето защо избрах хостинг в Jump.bg. А и с Драго, собственика се познаваме от много години. Аз съм му един от първите няколко клиента за VPS-и. Защо да не си преместя и споделените хостинги там?

На Jump.bg също съм клиент от създаването ѝ в началото на 2011-та. Даже имах реселър пакет и там хоствахме клиентите си. Но честно казано не бях на 100% доволен тогава заради старото ѝ ръководство. Добре че през 2015-та Драго купи Jump.bg, за да вкара ред там. И нещата се наредиха, вече има къде спокойно да си държа основните сайтове без да се притеснявам, че нещо ще се прецака. А историята показва, че при другите хостинги все нещо се прецаква.

Няма сега да говоря срещу другите компании. Аз каквото има съм го казвал многократно, включително директно на собствениците им. Но да кажем, че всички други са се дънили и то все сериозно. На едни им се скапа мейл сървъра и забърсаха всички пощи включително с непрочетените съобщения за деня. Други бъркат по файловете ти без да те питат. С което ми се е случвало едновременно 10-на сайта да бъдат пренасочени на някъде си с 301 и завинаги да загубят класирането си в Google.

Едни пък други бяха забравили да си платят домейна, който използват за Name Servers. Два дни всичките им сайтове бяха down, а те обвиняваха дейта центъра. После аз открих проблема, писах им, веднага си платиха домейна и сайтовете тръгнаха. Но така и не си признаха грешката публично. Това са само част от премеждията, които съм имал с родните хостинг компании. Мога да разказвам още много.

Но изводът е, че хостингът е много сериозно и отговорно нещо. Изборът на хостинг компания е като да избираш къща за сайтовете си. Те ще са там през цялото си съществуване. Важно е да са на сигурно и комуникативно място. Дори една сериозна авария може да обрече един сайт завинаги. Примерно заради пробив в сигурността. Също и позициите в търсачките. Примерно ако някой реши да блокира Googlebot, за да пести ресурси. И това се е случвало и то не веднъж.

Jump.bg за мен предлагат най-добрата услуга и то на най-добра цена. Няма по-бърз хостинг от техния. Ако ми остане време, бих направил един benchmark на отделните компании. Сигурен съм, че Jump.bg ще са най-бързи. Наскоро местих един сайт от Bluehost при тях и времето за зареждане намаля точно 10 пъти. Сайтът беше с оценка 60/100 в pagespeed теста, след преместването стана 100/100 без да е пипано абсолютно нищо по кода. Само от по-бързото време за реакция на сървъра.

Ето защо избрах хостинг в Jump.bg. IP-тата вече не са от такова значение за Google, затова от години местя всичките си сайтове при тях. Скоростта е едната причина (а от там и повечето CPU ресурси). Да си призная и цената е определящ фактор, защото хостинг услугите поскъпнаха много последните години. За мен Jump.bg са най-добрият възможен избор. Както и Delta.bg, ако ви трябва хостинг решение за по-мащабни и корпоративни проекти.