Блог на Васил Тошков

Почивка в Египет - Пирамиди и още нещо...

Вчера се върнах от лятната си почивка в Египет със семейството ми. Преживях едноседмична пълна изолация от Интернет. Причината - в Египет Интернет почти няма, поне аз не успях да намеря, дори в центъра на 20 милионната столица - Кайро. Тази изолация ми се отрази много добре и искрено се радвам, че така се получи.

Египет

Избрахме си хотел Alf Leila Wa Leila (Приказки от 1001 нощ). Най-прекрасният комплекс, който някога съм виждал. Това е едновременно град, хотел и замък. Голямо е колкото град, има магазини, улици, стаи, античен театър, голф игрища, тенис игрища, фитнес, билярд... общо взето всичко, което човек може да се сети. Огромно е като площ и е заградено от стени с кули като замък.

На втория ден от екскурзията посетихме Луксор (древна Тива) и по-точно долината на царете, храмът на Хатшипсут (единствената жена фараон, управлявала Египет) и най-голямата антична сграда в света - да го наречем резиденцията, от където са управлявали различните фараони. Много дълга и тежка екскурзия, но си заслужава.

В долината на царете има над 60 гробници. Само три от тях са отворени за посещение. Причината е, че топлината, влагата и въглеродния двуокис, който отделят хората, разваля красивите стенописи. Съвременните египтяни нямат закон за запазване на националните богатства и когато някоя гробница бъде разрушена от хората, просто я затварят и отварят друга.

Няма никакви защити на гробниците, няма климатици, няма коректори на влажността. Няма защитни стъкла и прегради. Всеки пипа, драска, чупи, кърти и за 2-3 години една гробница бива разрушена напълно. Имат си много - за тях това не е проблем. Иначе самите гробници са напълно запазени. Цветовете на йероглифите си седят и след 3000 години.

Ние посетихме гробниците на Рамзес 3-ти и Рамзес 4-ти. Отворена беше и гробницата на Тутанкамон, но се заплащаше отделно, а и тя е най-малката и скучна от всички. Направи ми впечатление гробницата на Рамзес 4-ти. Саркофагът вътре е 5х5х5 метра и е направен от специална скала, най-близкото находище на която е на 600 километра.

Гробниците са дълбоки от 150 до 300 метра. Всеки сантиметър вътре е изрисуван. Просто е прекрасно, няма как да се опише с думи - трябва да се види. За жалост, всичко се руши и бъдещите поколения няма да има какво да гледат. Навсякъде около долината на царете има иманяри, които необезпокоявани постоянно копаят и къртят.

За пример - докато си почивах до гробницата на Тутанкамон, на върха на хулма, един местен с къртач къртеше и събаряше камъни върху туристите. Буквално планините са шахматно разкопани, тоест 50% са дупки, в които има хора и копаят денонощно. Щом са там, явно намират нещо. Гледката е покъртителна, но на никой не му пука.

Храмът на Хатшипсут е близо до долината на царете, по-точно е от другата страна на една естествена пирамида, която се извисява над цялата долина. Това е огромен комплекс, изцяло изрязан в скалите. Огромни статуи, стенописи, нещо колосално като размери. Отвсякъде отново има иманяри и дупки. Храмът е на три етажа, всеки от които по 15 метра.

От другата страна на Нил (изток), се намира тази огромната сграда, за която говорих. Всеки фараон се е чувствал длъжен да я достроява и усъвършенства. Обикаляхме я половин ден и пак не успяхме да я видим цялата. Не се знае на колко етажа е бил храмът, запазен е само част от първия етаж. Само за пример - всяка колона вътре е с диаметър 5 метра и височина 20 метра.

Никой не може да си обясни как е построено всичко това, както и гробниците, като се има предвид, че по онова време от металите са били познати само медта и златото. Не са познавали желязото, а с мед не може да се реже гранитът, от който е правено всичко. Големите фараони са правили огромни пилони от Алабастър (полупрозрачен камък).

Най-близкото находище е на 500 км. Има два запазени такива пилона. Всеки е със стена 5х5 метра и висок над 30 метра. Това е масивно (едно цяло) и е със съвършени форми. Тежи над 1000 тона всеки пилон. В днешно време няма техника, с която това чудо да се изправи, какво да говорим някой да го изсече, полира и донесе от 500 км. Всичко е съвършено и с йероглифи.

Вътре в храмът има огромни статуи по 20-30 метра на фараони, животни и каквото се сетите. Всичко това, описано до тук, е от новото египетско царство - от 1000 г. пр. Хр, до 1000 г. сл. Хр. Това е много след пирамидите и Сфинкса, които са строени от 2000-3000 г. пр. Хр. Тоест преди 5000 години. Има доказателства, че Сфинксът е на около 10000 години.

На третия ден от екскурзията посетихме бедуинско селище. Бедуините са хора, които живеят в пистинята по 9-20 човека. Нямат паспорти, никой не знае колко са. Ходят със малки стада кози, около 10-на и не мога да си обясня какво пасат тези кози в пустинята, като аз там не видях нищо зелено. Има само камъни и пясък. Загадка, не само за мен.

Има много интересни неща около Бедуините, но няма да успея да разкажа всичко. Някои интересни факти: жените им винаги са забулени в черно и не можеш да им видиш лицето. Носят по над 60 кг. вода на главата си от разстояние близо 15 км. всеки ден. Мъжете са на почит и не работят, жените правят всичко. Живеят в сламени колиби с по-малко от 200мл. вода на ден.

Последният ден от екскурзията посетихме Кайро или по-точно областта Гиза, където са прословутите пирамиди. Градът е огромен - 20 милиона, като населението на страната е 75 милиона. Пирамидите се извисяват като три планински върха над града - наистина е внушаващо. Аз в първия момент ги помислих за планини и се учудих, защото там има само ниски скални хълмове, но не и планини.

За пирамидите, колкото и да говоря - трябва да ги види човек, за да изтръпне. Огромни са. Най-малките им блокове са с размер 2х1х1 и тежат 2,5 тона. Същият е броят и на големите блокове с размер 5х2х2, които тежат над 25 тона всеки. Геометрически всички блокове са съвършени. Редуват се редове с тънки и дебели блокове. Основата на големите пирамиди е над 350 метра.

Гранитът, от който са направени пирамидите, е изсечен и донесен от 1000 км. на юг през пустинята. Освен трите пирамиди, има и още много "малки", които са в същата долина. Там е и Сфинксът, който е висок към 25 метра, но е прекалено разрушен. В миналото са се мъчили да го реконструират, с което напълно са го съсипали. Слава богу, поне до него достъпът е ограничен.

И Сфинксът и пирамидите са ориентирани с абсолютна точност по посоките на света. Разликата е само 4 минути от градуса. За сравнение - най-точно построената сграда в света е някаква обсерватория, която въпреки усилията и съвременните технологии, има отклонение 8 минути от градуса. Отклонението на пирамидите е доказано, че е от естественото движение на континентите.

Това ги прави съвършени. Другото интересно около тях е, че противно на останалите гробници от долината на царете, по тях няма нито един йероглиф или знак. Само камъни и галерии. Те са доста по-стари - с 3000 години, тоест са на 5000 години, но е странно. Никой не може да докаже, че са гробници. Може да са някакъв инструмент. Единственото смислено нещо, което се говори за тях, е: "някой някога е създал нещо съвършено".

Основният въпрос, когато гледаш каквото и да е от Египет, е "как са го направили?". И отговор в повечето случаи няма и до днес. Накрая посетихме националния исторически музей на Кайро. Над 150,000 експоната. Всичко от древен Египет. Запазени са стотици гробници, саркофази, десетки мумии и хиляди статуи. Това, разбира се е една песъчинка от това, което е останало до днес. Иманярите изнасят мумии и ценности от цялата страна.

На мен най-силно впечатление ми направи маската на Тутанкамон - това трябва да се види. Чисто злато, изваяно до съвършенство. Вдъхва страхотна мощ, а е най-малкият и малко царувал фараон. Има запазени и много статуи, разкриващи ежедневието на древните Египтяни. Цели сцени на хора в полето, които работят. Изваяни до най-малкия детайл. Цветовете са запазени и до днес, непокътнати.

Били са бели хора, много красиви, особено жените :) Невероятна култура и смиреност. Има много статуи на семейства. Живели са по двойки със средно по две деца. Невероятно красиво облечени всички. Мъжете работят на полето, а жените гледат децата. Това се разбира по тена, който имат мъжете от скулптурите. Има и сцени на цели работилници за дърво, камък и т.н.

Друго интересно - има запазени чехли от онова време. Дори те са съвършени - изключително стилни и цветни. Много ситни и здрави конци, не знам как са работили толкова прецизно. Били за перфекционисти във всяко едно отношение. Всички са били равни, освен фараонът, който е със статут на полу-бог. Работили са без поробване и без пари, като средство за размяна.

За мен това е най-великата цивилизация, съществувала някога. Постиженията им доказват, че са били и страшно напреднали. На първо място са поставяли хармонията с природата - опазването и сливането с нея. Нещо интересно - били са ниски хора, средно по 1,20 метра. Нямат нищо общо със съвременното население на Египет, което е 100% араби, преселили се от Азия.

За съвременен Египет - нещо отвратително. Няма закони за нищо. Градовете са адски мръсни. Дори Кайно, в който има небостъргачи и е огромен, изглежда като Ню Йорк, заселен с цигански гета. Навсякъде мръсотия и каруци. Децата си играят с огромни плъхове, колкото котки. Всеки на улицата те дърпа и блъска, да отидеш в неговия магазин. Просто е трудно да живееш там.

Местните изглеждат като цигани, миришат като цигани, женят се като цигани и са нахални като цигани. В Кайро няма нито един светофар! Представете си движението какво е... За пример - автобусите на градския транспорт не спират на спирките си - който иска да слезе - просто се хвърля от постоянно отворените врати. Гледката е шокираща :) А имат страшно много богатства: петрол, пирамиди, морска фауна, слънчева енергия. Цената на бензина е 34 ст. :)

Който иска да посети Египет, трябва да е готов за големия контраст - съвършенството на древен Египет, срещу мизерията и абсурдите на съвременната държава. Страната е под военно положение и всяко междуселищно пътуване става с военен конвой и солидна такса за него. Няма как човек да си почина там, защото има много за разгледане и много проблеми с местните, които са много нахални.

Ето и снимки от екскурзията. Така и не можах да ги направя Embed.