Блог на Васил Тошков

Xerox Phaser 3140 - планирано остаряване

Гледал съм по научнопопулярни филми за планираното остаряване на стоки, но въпреки това останах много учуден, когато се случи и на мен. Става въпрос за принтер Xerox Phaser 3140, който един ден просто спря да печата и му светна червената лампа (малко ключови думи - red light).

Xerox Phaser 3140

От стария ми лазерен принтер HP LaserJet 1100 знам, че когато тонерът свършва, започва да печата по-бледо с времето. В текущия случай принтерът си печаташе идеално и в един момент просто спря. Ясно беше, че е планирано така да се случи след определен брой копия, независимо колко тонер е останало.

След като пуснах тестова страница се оказах прав. В статистиките пишеше, че тонерът е за 700 копия, минали са точно толкова и от него остава 0%. Е да, но аз виждам, че има още много живот в него, най-малкото защото печатам предимно текстови страници, които не изразходват много.

Опцията да си купя нов тонер се отхвърли в момента, в който видях, че тонерът струва 120 лева, при цена на нов принтер 100 лева. Пълненето на тонера също не е вариант, защото не е празен още. Като решение намерих в Интернет чип за тонера, който се занулява на всеки рестарт и струват към 10-13 лева.

Но попаднах на едно много по-просто решение, което взе, че проработи. То е да се изолира VCC контакта на чипа на тонера. На следващото изображение се вижда как съм го направил и бинго, принтерът заработи като нов, без да дава никакви алармиращи или критични индикации.

toner 3140 chip

toner 3140

Всеки ден се учудвам в какъв свят живеем. Свят, в който тонерът (една пластмаса пълна с мастило) струва повече от целия масивен принтер. Свят, в който на производителя не му пука за околната среда и влага чипове и фабрични дефекти в продуктите си, с цел да купиш отново по-скоро.

Това не е уважение към клиента и околната среда, затова аз повече с марка Xerox няма да си купя нищо. Питат ме често и защо ненавиждам Apple. Просто това е първата осъдена компания за планирано остаряване на продуктите си. Затова и пиша този пост - може да е полезен на някого.

3140 print again

А и не виждам нищо лошо в това да си "хакнеш" сам принтера, щом си е твой и има още хляб в него...