Блог на Васил Тошков

Електронни фактури онлайн от Fakturi.com

Електронните фактури са голямо удобство, особено за фирми, извършващи дейност през Интернет. Преди около година стартирах една уеб базирана система за издаване на електронни фактури - Fakturi.com. Проектът набира скорост и вече около 40 фирми го използват за управление на фактурите си.

Електронни фактури

Миналата седмица се занимавах предимно с този проект. Като за начало реших да въведа някои нови функционалности и удобства. После осъзнах, че шаблонът за дизайн, който използвах ме ограничава и сам си кодирах целия дизайн на ново на база HTML5 - пълно спазване на синтаксис и семантика.

Мисля, че добре се получи. Спазването на стандартите значително улесни надграждането на системата за фактуриране и новите възможности станаха бързо факт. Всичко стана много по-"user friendly". При финалните тестове успяхме да издадем фактура дори под браузъра Lynx - стандартите са велико нещо. Спряхме и поддръжката на IE6. Между другото, сайтът изглежда по-добре на Lynx, отколкото на IE6. Факт!

Седмицата нямаше да протече забавно, ако в средата на процеса по обновяване не се беше скапала файловата система на хостинга, който използвахме. Добре че бяха почивни дни и имахме backup на файловете + базата данни само с няколко часа назад. Е, беше забавно после в база с няколко хиляди записа да търсим за разлики спрямо последното състояние преди големия срив.

Преместихме се на друг хостинг и сега всичко е наред. Имахме в университета една специалност "Екстремно програмиране". Точно на това бяхме свидетели - по средата на сложна операция всичко се срива по възможно най-сложния начин. За щастие, не по наша вина. Няма да правя анти-реклама на хостинг фирми, на всеки може да се случи.

Нямаме амбиции да правим система, решаваща всички проблеми. Целта е една бърза, лека и лесна за работа уеб базирана програма за фактуриране, която да поддържа базови функционалности за издаване на данъчни фактури, проформа фактури и данъчни известия (дебитно и кредитно).

За разлика от други подобни системи за фактуриране и счетоводни системи, решихме във Fakturi.com да се работи директно с бланката на фактурата (както е при хартиените фактури), а не първо да се въвеждат клиенти, после продукти... и чак след това на тази база да се издава фактура. И всичко става много по-бързо.

Системата попълва повечето полета автоматично или полуавтоматично. Примерно данните за клиента могат да бъдат избрани от падащо меню, съдържащо последните клиенти, на които им е била издавана фактура. За потребителите с добър браузър не е сложно да попълнят автоматично и останалите полета на база предишни стойности.

Проектът разчита само и единствено на SEO за реклама. Още първия месец стана на първо място за най-значимото търсене - електронни фактури. Излиза в ТОП10 и за всички важни търсения от нишата. Всичко това просто защото оптимизацията беше започната както трябва (дадох този сайт за пример на SEO конференция 2010).

Fakturi.com е комерсиален проект, но системата раздава безплатни фактури при първоначална регистрация и в началото на всеки нов месец. Така че една малка фирма може спокойно да си работи с нея безплатно. Даваме всичко от себе си да създадем един различен и функционален продукт, на който може да се разчита. Иновациите работят в наша полза.