Блог на Васил Тошков

Застраховка на дома от SDI / Булстрад - Никога повече! Мнение

На 14.02.2020г. около 8:30 часа в сградата, в която живея имаше пожар. В следствие на гасенето на пожара едната стая от апартамента ми беше наводнена.

Ограничихме щетите, като само стените и тавана пострадаха, успяхме да спасим паркета на пода с редовно попиване (над 2 кофи вода събрахме).

Наводнен таван

Наводнение под

4 години подред плащам "застраховка за дома" на жилището от SDI, които са посредник на Булстрад. Цитат от техния сайт:

Застраховайте Вашия дом и имуществото в него срещу кражба, пожар, земетресение, природни бедствия, ВиК аварии, наводнения, причинени от съседи, токов удар и късо съединение!

Застрахователната ми полица е валидна до 06.08.2020г. Звъннах на застрахователя към 10:30. От там ми казаха да отида в най-близкия офис на SDI, където да подам заявление за обезщетение.

В 11:00 бях в офиса на SDI и тук започват проблемите ми. Първо, когато разбраха че съм за обезщетение, започнаха да ме бавят. Чакал съм сигурно над час, въпреки че на моменти и двете работещи гишета нямаха никакви клиенти. Разчитаха на това да се откажа. Накрая с нахалство успяха да ме приемат.

Веднага ми заявиха, че трябвало да попълня и банкова сметка, на която да си получа обезщетението. Трябвало им и доказателство, че тази сметка е моя. При което ме изпратиха да ходя до банката да ми изкарат такова. Взех документа и се върнах отново в офиса, попълних всичко, описах случая и подадох заявлението.

Отново звъннах на Булстрад и се разбрахме да изпратят хора да опишат щетите. Обадиха ми се от екипа за описване на щетите по-късно същия ден и се разбрахме да дойдат в 9:00 на 17.02.2020.

След три дни дойдоха и описаха щетите. Обясних им какво се е случило. И екипът ме увери, че ще ми поемат шпакловането и боядисването на цялата стая, да бъда спокоен. Прилагам и протокол от описа. До 15 дни трябвало да си получа парите.

Протокол от оглед

И всичко щеше да е много хубаво, но на 28-ми февруари получих писмо от Булстрад в което в прав текст ми написаха, че нямало основание да ми изплатят никакво обезщетение. А уж застраховката покриваше всичко, включително наводнение - то е първото в списъка.

Отказ на обезщетение

Разочарован съм от от Булстрад като застраховател. С години съм разчитал на тази застраховка и когато дойде моментът, те само ми загубиха времето. Не ми е за парите, но въпросът е принципен и ще си търся обезщетението по всички възможни законови начини. Ще се постарая и всички да разберат какво представлява услугата "застраховка за дома" от SDI / Булстрад.

Развитие към 20.03.2020г: Становище и помощ от SDI

След написването на тази статия, от SDI се свързаха с мен със становище и предложение за помощ по случая. Както се вижда от документа по-долу, според тях трябва да бъда обезщетен от застрахователя Булстрад и няма основание да ми бъде отказвано.

Становище SDI

В последствие адвокатите на SDI ми помогнаха да напиша и подам възражение към Булстрад, за което съм им благодарен. Сега чакам отговор с тяхното решение. Ще допълвам статията с информация какво се случва оттук нататък.

Развитие към 04.07.2020г: Никакъв отговор от Bulstrad

Минаха вече 4 месеца и от Булстрад така и не ми отговориха. Имам обратна разпика от пощата, че са получили жалбата ми, но нищо. Правете си изводите за какви застрахователи говорим. Жалбите трябва да са към КЗП и комисията по финансов надзор, а не към тях.