Блог на Васил Тошков

BitRef - проверка на наличност по Bitcoin адрес онлайн

Какво е BitRef?

BitRef е уеб базиран инструмент, с чиято помощ може да се следи наличността по Bitcoin адрес онлайн.

BitRef

Защо е необходим подобен инструмент?

Поради технологията и характера си на работа, текущите Bitcoin клиенти (портфейли) могат да работят само на една машина в даден период от време. Тоест, не може да се стартират две машини, които да синхронизират един и същ портфейл.

Инструментът решава част от проблема, като дава възможност да се следят транзакциите по Bitcoin адресите и наличностите по тях. Тази информация е публична и ако даден потребител си знае адресите, може да следи какво става при тях, примерно ако чака плащане.

Няма ли вече подобни решения?

Има, но конкурентните решения към момента дават информация само за крайните наличности по адресите. BitRef показва много повече информация, като последните транзакции по адреса, потвържденията на всяка транзакция и много други.

Има и сайтове като blockexplorer.com, чрез които може да се обхожда целия BlockChain. Обаче информацията в тях е в суров и неразбираем за обикновения потребител вид. Не са подходящи и за мобилни устройства. BitRef от своя страна генерира QR код и кратък URL на всеки адрес с цел лесно да се запази и следи адресът на различни устройства.

Сигурно ли е приложението?

BitRef използва изцяло публична информация и не съхранява по никакъв начин търсенията на потребителите. Има приложения за управление на портфейли, предназначени за мобилните устройства, които обаче са много уязвими на атаки и вече има много случаи на откраднати монети чрез тях.

Някои сайтове предлагат да импортирате портфейла си при тях и онлайн да работите с него. Това е удобство, което отново крие огромен риск въпросния сайт да ви присвои парите. Подобни сайтове често стават жертва и на правораздавателни органи, които изземат наличните средства.

Запомнете!

Концепцията на Bitcoin е децентрализирана валута. За да са на сигурно парите ви, използвайте само един клиент, който да управлява портфейла ви и то на сигурен компютър. По този начин помагате и за развитието на мрежата, защото всеки възел помага за обработката на транзакциите.

Ако очаквате плащане, чрез инструменти като BitRef може да следите адресите си. Имайте предвид, че една транзакция се счита за необратима, когато има поне 6 потвърждения. При BitRef може да видите броя на потвържденията, като задържите курсора на мишката върху съответната транзакция.

Любопитно

Чрез инструмента може да проверявате и наличностите по популярни Bitcoin адреси. Примерно адреса за дарения на Пиратския Залив: 1KeBs4HBQzkdHC2ou3gpyGHqcL7aKzwTve