Блог на Васил Тошков

Защита на авторско съдържание от кражба

И преди съм писал по темата как да си пазим съдържанието от кражба, но този път искам да споделя малко по-конкретни техники и по-точно как аз процедирам, когато е налице кражба на съдържание от мой сайт. Разбира се, много е важна и профилактиката/защитата, която трябва да има Вашия сайт, за да не Ви крадат лесно. С това ще започна.

1. Опишете лиценза на съдържанието

Много хора несъзнателно позволяват да ги крадат легално, като не определят лиценза на съдържанието си и не описват спрямо същия как искат да бъдат цитирани като автори при евентуално копиране. Определете своя Creative Common лиценз. Аз лично предпочитам варианта BY-NC-SA. Тоест, съдържанието може да се копира само на сайтове с некомерсиална насоченост. Така директно забранявате всички сайтове с реклами да Ви копират.

Много е важно да определите как искате да бъдете споменавани при копиране, отговарящо на лиценза Ви. Тук задължително трябва да споменете, че ако копирането е в уеб сайт, трябва да се посочи точният адрес на източника с реална връзка. Ако не го укажете, то могат изобщо да не Ви слагат връзки или те да са nofollow, както е модерно в България. А ако ще публикуват произведението в печатна форма, тогава най-логично е да Ви споменат домейна и името.

2. Използвайте CopyPoison

Услугата защитата съдържанието в даден сайт, като замърсява текста по време на копиране, без това да е видимо за копиращия. Така текстът ви е защитен, без да забранявате десния бутон и маркирането в сайта. Тоест без да нарушавате по никакъв начин потребителското изживяване. Повече информация за CopyPoison може да научите от следващото видео:

CopyPoison автоматично добавя и връзка към източника при всяко копиране на текст от сайт. Изключително полезна услуга, която превръща факта, че Ви копират в източник на връзки. В нормалните държави, когато се цитира даден текст, хората по навик слагат връзка към източника. Въпрос на култура. И това е сигнал за търсачките да дават повече тежест на авторския сайт. В България това трябва да се налага изкуствено с услуги като CopyPoison.

3. DMCA Notice

Оттук нататък следва тежката артилерия и по-точно как да си търсите правата, ако Ви копират съдържанието и не може да се разберете с думи това да спре и всичко копирано да бъде премахнато. Първата стъпка е да подадете DMCA известие. Реагират за по-малко от 24 часа. До сега не съм имал отказ. Като резултат краденото съдържание се деиндексира от водещите търсачки. Имал съм случаи да премахват от индекса цели сайтове на плагиати. Отделно започват да ги заплашват със закони и съдилища.

4. Удар по Google Adsense

Според правилата на Google Adsense, издателите нямат право да поставят реклами върху крадено съдържание, което е с лиценз за некомерсиално ползване. 90% от сайтовете, които крадат съдържание, имат и AdSense. Аз лично заплашвам собственика, че ще подам сигнал, при което ще си загуби натрупаните стотинки. Действа безотказно. В краен случай може и да подадете сигнал, със сигурност ще боли.

5. Съд

До тук не съм стигал и не искам да стигам. Методите до момента са ми били напълно достатъчни да изчистя всяко едно копирано от мен съдържание. Има много успешни дела за авторски права, така че няма нищо лошо в това човек да си търси правата и по съдебен път. Съдебната система обаче е много бавна и тромава. Осъжданията са за малки суми. В Интернет има много примери как се процедира в такива случаи.

Лично от нас много често крадат съдържание и мога смело да кажа, че в момента съм успял всичко да изчистя до последното копие. Имали сме случаи блог да пада в класирането заради това, че някой по-авторитетен го краде. След премахването на копираното съдържание, нашият сайт си възвръща веднага позициите.

Как да проверите дали ви крадат съдържанието? Аз поддържам инструмент за проверка на уникалност на текст, чрез който веднага става ясно дали един текст се среща някъде в Интернет и къде. Другият полезен инструмент е Copyscape, който също работи много добре. Проверявайте си съдържанието редовно и ако някой ви копира си търсете авторските права!