Блог на Васил Тошков

Vivacom Мнение - Никога Повече!

Клиент съм на NET1 вече близо 10 години. Плащам най-големите им пакети на два фирмени обекта. Предплащам за по една година напред, имаше такава опция, не се занимавам всеки месец.

Миналата година Vivacom купиха NET1, с което започват мъките. Първото което е, услугата не е на същото ниво, нито със същата скорост, но това е друга тема и няма да задълбавам сега.

Имам два фирмени договора, платени от 01.04.2021 за по една година на два различни обекта. Vivacom при закупуването на NET1 заявиха, че ще си спазят договорите, ние клиентите да сме спокойни.

Договор Виваком

Днес на 15.02.2022-ва, месец и половина преди изтичането на договорите ми, Интернетът и на двете места спря още в 4:00 през нощта. Излиза съобщение, че не е платен. А на едната локация имам сървъри и това е голям проблем.

Vivacom Спрян интернет

Опитах се по всякакъв начин да се свържа с Vivacom по Интенрнет, но не става нито с техния, нито с а алтернативен доставчик. Защо пък да има опция да се разберем онлайн... Звъня по телефона, там с големи мъки се свързах накрая с жив човек оператор.

Половин час мъки с операторката и накрая ми заяви, че не можела да ми помогне. Да съм ходил до физически офис да си покажа договорите. Според нея всичко ми било изтекло, защото съм платил по-рано. Еми да, аз си плащам по-рано, няма да чакам да ми изтече предния договор и да ме спрат...

Отивам в офис, там също мъки, сканиране на документи, разговори... А аз им казвам, че ми трябва спешно Интернетът, да ми го пуснат, после ще се оправяме. Но не, не можело така.

Прибирам се, звъняха ми поне 3 пъти от отделни отдели. Всеки прави, струва, мъчи и нищо. Едни и същи малоумни въпроси се задават. Всеки гледа да те прехвърли на някой друг. Все-едно се разправям с държавната администрация.

При положение, че съм им показал договорите е редно веднага услугата да бъде възстановена, а те да си се оправят вътрешно. Дори аз да не съм прав, пак е редно да въстановят услугата, пък после да я спрат. Едно време дори кварталните кабеларки имаха опция да си пуснеш още 5 дни Интернет аварийно.

Другото, аз съм бизнес клиент. Плащам най-големите пакети. Не е ли редно да ми се обадят, преди да ме спрат? А аз тогава ще си заявя претенциите. Да ми предложат договор към новия оператор, ще се разберем. Защо са купили NET1, като ще спират всеки без да го питат?

Дори наистина да изтича договор, клентът може да е забравил. Обадете се, предложете му нещо. Как може услугата да е толкова ненедеждна? Това изобщо не е сериозно и не мога да повярвам, че се случва. Като влезеш в сайта им имат секция "Бизнес клиенти" най-отгоре. Никакъв бизнес не може да се прави с несериозни компании като Vivacom.

Ако аз не си платя някоя сметка, ще ме съдят, ще ме преследват с всякакви групировки, за да си вземат парите. Но те се чувстват абсолютно безнаказани, което им позволява да прекъсват услуги при наличието на действащ договор, по който всичко е платено, даже предплатено, имам бележки и фактури. И не се трогват, като има кажеш, че са в нарушение.

Ще допълвам публикацията с развитието по казуса.

Update:

Над 10 часа след началото на сагата (толкова downtime ми отчете UptimeRobot), Интернетът е възстановен. Трябваше да пиша и звъня на десетки хора из цялата компания, за да ми обърнат внимание. Загубиха ми целия ден. Накрая се свързаха с мен, извиниха се и пуснаха услугите. Дали са ми 10 дни компенсация, но едва ли ще ги използвам, защото започвам веднага процедура по смяна на доставчика. Vivacom просто са ненадеждни и несериозни.