Блог на Васил Тошков

SEO оптимизация за търсачки на WordPress

WordPress е единственият CMS, който съм тествал и съм доволен. Това безспорно е най-използваната блог платформа. Има няколко добри ръководства за оптимизация на WordPress от Манол, Пенко Пенев и други. Ще споделя това, което аз правя по блоговете си и смятам, че е достатъчно, за да се класира добре един блог.

Първата ми стъпка е да оправя структурата на сайта. Като за начало - пренаписването на адресите от Settings -> Permalinks. Аз предпочитам да оставя само секцията /%postname%/. Така връзката ще съдържа само името на публикацията, което според мен е оптимално и достатъчно. Избирам си колко поста да има на началната страница и структурата е оправена.

Стъпка номер две - Оправяне на заглавията и поставяне noindex на страниците, които съдържат повтарящо се съдържание. За целта използвам All in One SEO Pack. В настройките му в секцията Post Title Format оставям само %post_title%. Потвърждавам и noindex за архиви, тагове и категории.

Стъпка номер три - оптимизация на кода. Като за начало се уверявам, че заглавието на блога е в H1 тагове. Заглавията на публикациите предпочитам да са H2, а тези на секциите в сайдбара - H3. Така всичко придобива йерархична структура. Уверявам се и че темата без стилове, поставя съдържанието в следната последователност: header - текст на публикация - sidebar - footer.

Стъпка номер четири - sitemap.xml. За целта инсталирам добавка Google XML Sitemaps. В настройките й в секция Post Priority избирам Comment Average. Така различните страници имат различен приоритет. Той зависи от броя на коментарите по всяка публикация. Генерирам картата и я добавям в Google Webmaster Tools.

Накрая препоръчвам да се сложат връзки към подобни публикации след всяка публикация. Така се кръстосват релавентни връзки между публикациите и се оформят на групи с различна тежест и ранг в търсачките. Има много добавки, които правят това и няма да препоръчвам, защото постоянно излизат по-добри такива.

Тези стъпки са достатъчни, за да се позиционират добре блоговете ми. Разбира се, това не е всичко, което може да се направи за SEO-то на един блог, но е достатъчно и е една добра основа. Самата система е сравнително добре оптимизирана, което също спестява много от работата ни. Най-трудното е да се пригоди съответната тема за нуждите ни.