Блог на Васил Тошков

Оптимизация скоростта на WordPress блогове

Този път няма да говоря за SEO оптимизация, а за оптимизация на скоростта на WordPress блогове. Наложи ми се последните дни да намаля CPU минутите, които използват няколко мои добре развити блога с много посещения, включително и този. С времето те спечелиха много читатели, започнаха да използват и много разширения.

WordPress оптимизация

Всичко това нямаше как да не доведе до претоварване на сървъри. Засега се целя да се вмъквам в плановете на споделените хостинги, които ти дават да изразходваш от 20 до 40 CPU минути на ден в зависимост от хостинг компанията. Ще подредя съветите ми за оптимизация под формата на отделни точки:

1. Намалете броя на разширенията

Оказа се, че най-големият проблем правят разширенията. Много от тях са написани некадърно и просто са бавни. Целта е да се използват колкото се може по-малко разширения и такива, които са написани от хора, на които може да се има доверие. Дадох си сметка, че повечето от разширенията просто са излишни.

Примерно Мартин ме светна, че SEO паковете са ненужно нещо. Аз това отдавна го знаех, но ги използвах единствено за да си форматирам заглавията на отделните страници. Е, това можело да се прави и с функции в темата. Всичко друго от SEO пака за мен е глупост. Не обичам да си ограничавам ботовете :)

2. Използвайте FeedBurner

Чесно казано FeedBurner не ми е от любимите инструменти и много ме дразни, но реално погледнато спестява хитове от RSS четци директно по блога, които изразходват време и ресурси. Уж в WordPress хранилките са кеширани, но пак се генерират с PHP. А именно PHP изразходва времето на процесора.

3. Не разчитайте само на кеширане

Има много добри разширения за кеширане, като WP-Cache, WP-Super-Cache и други. Те са ефективни само при много посещавани блогове и блогове с малко на брой дневни коментари. При всякакви други случаи, тези разширения могат повече да натоварят сървъра, отколкото да са от полза.

4. Обърнете внимание на кеширането в браузъра

Някои няма да са съгласни с мен, но кеширането в браузъра чрез хедъри на HTTP си е важна част от оптимизацията според мен. Може да стане и с HTML мета таг. Най-добре е да няма никакви ограничения като Cache-Control: no-cache и браузърът сам да избира за колко време да пази кеш на всяка страница.

При тежки случаи, може да се зададе ръчно от един до няколко часа да се пази кеша Cache-Control: max-age=3600, must-revalidate. Понякога тези стойности зависят от настройките на сървъра и по подразбиране кеширането е забранено. Това от една страна забавя зареждането на сайта, от друга товари сървъра излишно.