Блог на Васил Тошков

Хайде да печелим SEOcontest2008!

Сигурно помните, че наскоро бях блогнал за seocontest2008. Бяхме първи, всичко вървеше добре, но нещата се промениха. Нашето seocontest2008 блогче започна бавно да изостава в класирането, въпреки че връзките към него прогресивно се увеличават. От друга страна и стимулът на българския отбор намаля.

Нормално е, когато те бият да губиш стимул. Какво помага в такива ситуации? Помага подкрепата и надеждата. За някои хора помага и волята, но такива са рядкост. Но ние сме били първи, а аз винаги казвам на клиентите си, че щом веднъж сме се докоснали до първото място, значи то е постижима цел.

Просто трябва повече работа. Ние си мислим, че губим, но не е точно така. Просто другите участници имат едно голямо предимство - те са англоговорящи. По-лесно им е да пишат съдържание, връзките им са от сайтове на английски и т.н. Ние нямаме това предимство, нашите връзки са в по-голямата си част от страници на кирилица.

Това според мен е един от големите ни проблеми. Ние накланяме везната в наша посока, но за България, а не за света. Google си мисли, че щом нашето seocontest2008.uk.com има толкова много връзки от България, то то е насочен към България. Въпреки това не сме на първо място в google.bg за "seocontest2008".

Имаме и втори голям проблем - supplemental results. Процентът ни на такъв е 67%. Това е много на фона на общия ни брой страници. Имаме силна начална страница, но нямаме достатъчно връзки към вътрешните страници. А това говори, че писанията ни не са интересни. А именно те ни бутат напред редом с връзките.

Може би социалните мрежи биха ни били от полза в този случай, но те не искат да чуват за думата seocontest2008. Нещо и светът е намразил SEO-то, не е само българи да го мразят. Но хората са си прави - всеки би се хвърлил да публикува (спами) със статии на seocontest2008 тематика.

И човек като погледне на зад осъзнава, че това изобщо не е нормално SEO състезание, защото средата не го позволява. Времето е много кратко, а за истинското SEO се иска много време. От друга страна всеки трие всичко що съдържа думата seocontest2008, защото смята, че е спам (говоря в световен мащаб).

Какво ни остава? Остава ни да продължаваме със старата стратегия - да линкваме, да пишем съдържание и да пишем постове с връзки към нашето фаворит. Аз се заемам да линквам и да пиша статии с връзки към сайта. Не се наемам да пиша в самия сайт, защото ме е срам от английския ми, въпреки че съм завършил езикова.

Просто времето не ми стига да пиша. Имам доста работа напоследък, даже сега съм страшно уморен (ще ме извинявате, ако имам грешки и пиша глупости). Даже в блога отдавна не бях писал, но като гледам как назадваме и нещо отвътре ме яде. Аз вярвам, че ще победим. Истинските победители не се отказват, дори да е купен мачът!

Стига толкова за днес - аз отивам да си почина. И не се отказвайте, ей!