Блог на Васил Тошков

Книгата "Властта на хората - новият маркетинг" от Пламен Русев

Властта на хората

Преди малко завърших своя прочит на книгата Властта на хората – новият маркетинг от Пламен Русев и бързам да споделя впечатления. Както се очакваше - впечатленията ми са положителни. Който ме познава знае, че аз чета много, но само специализирана литература. По-точно книги за алгоритми, програмиране, бази данни и SEO (естествено). В сравнение с обичайното ми четиво тази книга се явяваше за мен почивка и забавление.

В началото си мислих, че книгата е за Facebook (съдейки по дизайна). А честно казано аз точно от Facebook не се интересувам много. За мое щастие се оказа, че в книгата се разглеждат всички видове социални медии. И така трябва да бъде, защото нещата се променят твърде динамично и всеки ден стартират нови социални мрежи, рано или късно ще се появи по-добрата или просто хората ще се насочат по тематики и интереси.

Книгата е за това как да използваме новите социални медии, за да достигнем до възможно най-широк кръг наши (потенциални) клиенти.

Нещо, което ми направи добро впечатление в тази книга, е че тя те учи как да изграждаш група от фенове на собствената си марка в социалните медии. Как да откриваш фенове, как да накараш най-големите си фенове "посланици на марката" да работят за нея безплатно и как да се управлява репутацията на марката в Интернет. Много важни теми, които често са пренебрегвани. Много големи компании не осъзнават, че в социалните медии се говори за тях, независимо дали те са там или не.

Разликата е, че ако те са в социалните медии, имат шанса да помагат, да решават проблеми и да градят положителен имидж. Какво по-хубаво от това да разбереш пръв когато има проблем с някой твой продукт или услуга? Обратният сценарий е компанията да разбере последна, след като в Интернет вече се е изсипало тонове негативно съдържание, което с години ще се вижда и класира от търсачките.

Някои интересни според мен фрази от книгата:

Нещо друго интересно, е как в началото авторът Пламен Русев разказва интересни моменти от своята биография. Сигурен съм, че има още много какво да разкаже и лично аз бих се радвал да го видя да говори на някой Start Up. Там търсят точно подобни успели личности, които да предадат своя безценен опит на стартиращите.

Подарък

Не разбрах как стана, но се оказа, че без да искам съм спечелил още едно копие от книгата, защото съм качил тази снимка. Искам да дам тази книга на един от читателите ми. Който я иска, да го напише в коментарите и на 1-ви юли ще изтегля печеливш на случаен принцип. Той ще получи книгата с безплатна доставка лично от автора с автограф. Достатъчно е просто да напишете: Искам книгата "Властта на хората – новият маркетинг" от Пламен Русев