Блог на Васил Тошков

Преминах изцяло на Ubuntu Linux

Един месец, след като пробвах Kubuntu и бях очарован, вече съм с Linux на всичките си компютри :) След много проби и грешки, предпочетох чистата версия Ubuntu (Gnome среда), пред Kubuntu, защото новото KDE е много бъгаво все-още, но и него ще го оправят, надявам се. А Gnome е адски гъвкав и удобен.

Както вече казах - след като няколко години изучавах продукти на Microsoft, осъзнах, че тези хора са тръгнали в много грешна посока и за мен нямат бъдеще. Просто методите, с които решават проблемите си, са повече от аматьорски. И пълната липса на стандартизация в продуктите и концепциите им, побърква такива перфекционисти, като мен.

Имах надежда, че след провалът Vista, ще пуснат нещо наистина добро. Говориха, че следващата им операционна система, след Vista, ще е модулна. Няма такова нещо, поне аз не съм чул Windows 7 да е модулна. А изискванията - чели ли сте ги? Ако си мислите, че Vista товари, вижда Windows 7 и ще се шокирате напълно.

Преминаването към Linux е трудна задача, но пък за сметка на това доста забавна. Разбрах едно - никога не слушай, когато ти препоръчват дадена дистрибуция. Всеки си има индивидуални потребности. Начинът е да тестваш всичко, до което се добереш и да избереш каквото ти приляга. Поне аз така направих. Не става и от веднъж.

Аз съм се насочил към уеб програмирането и Linux средата ми е много удобна за целта. Просто в момента се чувствам така, както се чувствах, когато преминах от Internet Expolorer на Firefox. Помните ли това чувство? Още си задавам въпроса: "Как съм можел да работя с тази простотия толкова време?"...

Инсталирах си Apache, MySQL и PHP. Тествам си нещата по най-лесния начин. Не че и под Windows не го правих, но там е някак си изкуствено. Сега имам чувството, че съм си на сървъра и възможностите ми за експерименти и тестове са в пъти по-големи. Просто за уеб разработчици Linux като десктоп е перфектен.

Вече са решени много от проблемите, с които Linux преди ме спираше. Кирилизацията вече не е проблем, защото всичко е в уникод. Софтуерът също - ако си мислите, че има много програми за Windows, трябва да видите какво става под Linux. Не е за вярване, но под Linux можеш да правиш всичко, което си правил под Windows + много повече.

Аз лично това не го знаех. Остава проблемът с драйверите при новите компютри, но с малко умения човек може да си оправи нещата на ръка. Малкият ми Asus EEE PC също се радва на Ubuntu. Оставил съм му само на него един дял с Windows, ако недай си боже нещо се наложи.

Когато свикне човек - всичко става много лесно и удобно. Добавянето на програми е улеснено с Adept мениджъра. Не мисля за нови версии, системата сама се обновява и обновява версиите на инсталираните програми. Всичко е толкова подредено, бързо и автоматизирано. Това е операционна система - човек не трябва да усеща съществуването й.

Огромното предимство на Linux е сигурността. Няма антивирусни, файловете ми са защитени от самата файлова система. Стресът, който може да ти докара Winboz, ненужно ти скъсява живота. Има и една интересна тенденция - когато сложиш Windows и компютърът ти с времето става все по-бавен и по-бавен.

Под Linux е обратното - постоянно се ъпдейтва и усъвършенстват драйверите, с което системата става все по-бърза и по-бърза. Това се усеща, когато ми се налагаше на мина под Windows за малко. Просто в първия момент човек си мисли: "Нещо не е наред и ми бави системата". После разбираш, че всичко си е по нормално така.

Това беше голяма крачка за мен, която се канех да направя от много време. Трудно е, особено докато си избереш дистрибуция и ако нещо няма драйвери. Цялата концепция е различна, но с времето осъзнавам, че точно така трябва да седят нещата, за да има развитие и стабилност.

Щях да забравя: Весела Коледа и приятно посрещане на новата 2009-та година!