Блог на Васил Тошков

Потвърждаване в две стъпки на Google профил

Профилът ми в Google е най-важният профил, който имам в Интернет. С него са ми обвързани услуги, като: Gmail, Google AdWords, Google Analytics, Google+, Blogger, FeedBurner, Picasa, Google Reader, YouTube, синхронизацията на браузъра Google Chrome и много други. Просто ще е пагубно за мен ако поради някаква причина си загубя достъпа до профила. За целта от Google вече предлагат още една допълнителна защита, наречена потвърждаване в две стъпки.

Идеята е проста - при всяко достъпване на профила от ново устройство се изисква потвърждение и с SMS, освен стандартната парола. Всяко успешно потвърждаване е валидно 30 дни, след което се изисква повторно. Ако случайно имаме проблем с телефона или по някаква причина не можем да получим SMS, от Гугъл дават възможност предварително да си запазиш 10 аварийни кода, които аз лично нося в портмонето си за всеки случай.

За да включите опцията, посетете този адрес: accounts.google.com/SmsAuthConfig

В следващото видео е обяснено по-подробно потвърждаването в две стъпки:

Ето и още полезна информация, която от Google ми изпратиха на пощата:

Уважаеми потребителю на Google Профили,

Поздравления! Регистрирахте се за потвърждаването в две стъпки. Профилът Ви е вече по-добре защитен от присвояване.

Всеки път, когато влизате от неудостоверен компютър, ще трябва да потвърдите самоличността си едновременно с парола и код за потвърждение, който можете да получите чрез мобилно приложение, текстово съобщение или телефонно обаждане.

ВАЖНО: Какво да направите, ако някои приложения спрат да работят

Някои приложения с достъп до данни в Google не приемат кодове за потвърждение, а само потребителски имена и пароли. Примерите включват:

  • смартфони (напр. Android, iPhone);
  • програми за електронна поща, които използват IMAP/POP (напр. Outlook Express или Thunderbird);
  • програми за чат (напр. Google Talk);
  • настолното приложение Picasa.

Сега, след като се регистрирахте за потвърждаване в две стъпки, тези приложения временно ще спрат да работят. Можете да ги активирате отново, като въведете конкретна за тях парола в съответното поле вместо обичайната си или кода си за потвърждение.

За да създадете пароли за конкретни приложения, посетете: accounts.google.com/IssuedAuthSubTokens

ВАЖНО: Не губете достъп до профила си

Профилът Ви вече изисква парола и код за потвърждение. Ако загубите достъп до конфигурираните от Вас телефони за извличане на кодовете, можете да загубите и достъп до профила си.

Моля, съхранявайте резервните си кодове (отпечатаните от Вас при регистрацията за потвърждаването в две стъпки) на сигурно място. Можете да ги използвате вместо кода си за потвърждение. Ако нямате достъп до своя телефон или мобилно приложение, те ще бъдат единственият начин за вход в профила Ви.

Нуждаете се от помощ?

Ако имате въпроси за начина на работа на потвърждаването в две стъпки или искате допълнителна информация за това как да защитите профила си, можете да научите повече в Помощния център: goo.gl/C4lZ3

С благодарности,
Екипът на Google Профили