Блог на Васил Тошков

Lenovo ThinkPad Edge E320 + ADATA SSD

Реших малко да подновя техниката в къщи и в офиса. За в къщи си взех един Lenovo ThinkPad Edge E320, който ще заеме мястото на стария Asus Eee PC 1000h. Малкият Asus вече ми е много бавен и е крайно време да го пенсионирам. Ще служи само като източник за музикалната ми система.

Lenovo ThinkPad Edge E320

Много съм доволен от Thinkpad Edge. Взех го от онлайн магазина за лаптопи PCSHOP.BG. Изключително бърз, лек и удобен. Процесорът е Pentium на 2.2Ghz @ 1333Mhz шина. 4Gb RAM и диск на 7200 оборота. Батерията държи 3-4 часа, достатъчно ми е. Аз съм фен на марката ThinkPad и в момента и двата ми главни лаптопа са такива.

Първоначалната ми идея беше да му направя ъпгрейд и още с купуването да му сложа SATA3 SSD диск. Така един вид ще се получи ultrabook за много добри пари. Но на този етап машинката ми се струва предостатъчно пъргава и реших да не я пипам, поне засега. Дискът е достатъчно бърз като за лаптоп, а и за домашна употреба лаптопът се държи повече от добре.

Затова реших да стегна малко офис машината, която е старият Lenovo ThinkPad SL500. Вярвам, че има още живот в него. Въпреки че е на близо три години, превъзхожда повечето от лаптопите, които се продават днес на цена под 1000 лева. Единственият му недостатък е бавният диск на 5400 оборота.

Решението е ADATA S396 30Gb SSD. Памет, проектирана с цел да приютява операционната система и да осигурява максимална скорост. Излиза към 100 лева и определено си заслужава. Старата машина стана по-бърза от новата. Ubuntu boot-ва за секунди и големи приложения стартират мигновено.

ADATA S396 30Gb SSD

Капацитетът е малък, но реално в офиса ми трябват към 10Gb памет, така че тази ми е предостатъчна. Интерфейсът е SATA2, толкова поддържа старата машина. Не мога и да си представя каква ще е скоростта на SATA3, която е двойна. Старият диск от офис машината отиде в една кутийка като външен твърд диск. Просто е перфектен за тази цел.

Като заключение: SSD е най-добрият ъпгрейд за един лаптоп, при положение че има достатъчно RAM памет. Ако искате бърз ultrabook, купете си ThinkPad Edge и му сложете SSD. За около 1000 лева може да си сглобите машина, която да е на нивото на популярните ултрабуци.