Блог на Васил Тошков

Краят на Axeny - Google печели

Тези, които следят този блог знаят, че преди време пуснах едни Google PageRank индикатор с име Axeny и на домейн axeny.com. Домейнът беше стар и един от любимите ми - имах нов вид технология за извличане на ранга, посредством JavaScript и започнах да предлагам инструмента.

Тогавашните инструменти за Google PageRank търпяха бан след бан, защото извличаха стойността директно през PHP, тоест от едно и също IP, което прави хиляди заявки в секунда и системата банва IP-то на съответния сървър. Та моята техника беше по-съвършена, не правеше заявки повече от нормалното...

Но вече и за мен стана трудно да поддържам услугата. Имах много сървъри, от които извличах ранга. От време на време го извличах и чрез IP адреса на посетителя посредством JavaScript. Но започнаха да банват и моите сървъри, въпреки че аз с нищо не им пречих и не нарушавах правилата им.

Принуден съм да спра инструмента, защото имам само един сървър, който не е баннат и чрез който мога да извличам ранга. От друга страна техниката с JavaScript не е ефикасна, бавна е, браузърите правят проблеми и т.н. Затова призовавам всички потребители да махнат банерите си, защото не се знае колко дълго още ще работят.

Честно да Ви кажа, смятам, че това чудо PageRank няма бъдеще и ще бъде премахнато. Дори да не го премахнат - значимостта му ще бъде сведена до нула. Съветвам Ви повече да не използвате подобни бутони на сайта си, защото рано или късно ще спрат да работят.

Иначе Axeny придоби голяма популярност, за отрицателно време се класира в българския Google на първо място при търсене на фразата "Google PageRank" и банерът му към момента прави по 1500-2000 импресии на ден. Рангът на сайта също достигна 4, което за толкова време е похвално.

Боли ме за загубата, но няма как. Google трябва да си пласират прекрасния Toolbar, за да събират информация от хората, която информация струва много много пари. Нямат интерес никой да печели на техен гръб, било то в техен минус или плюс. Извинявам се за причиненото неудобство по спирането на услугата.