Блог на Васил Тошков

StartUP Plovdiv 2011 - впечатления

Днес се върнах от втория ден на StartUP@Plovdiv. Невероятно събитие. Изключителна организация, неописуема атмосфера и много, много контакти. Цялото събитие е едно огромно доказателство, че когато правиш нещо от сърце и с желание, нещата се получават. Фондацията, организираща събитието, се състои само от доброволци, които без някакви материални облаги правят всичко това.

На лекторите също не се плаща. Бях леко шокиран, когато разбрах. Всички те бяха преуспяващи бизнесмени, които се бяха съгласили безплатно да споделят своя безценен опит с младите хора и да помагат в стартирането им на свой бизнес. Най-интересното за мен беше, че те не бяха професионални лектори. Някои от тях за първи път говориха пред публика. И въпреки това всеки един успя да предизвика вълнения и да докосне всеки от младите предприемачи.

Когато човек има какво да каже, останалото няма значение.

Научих много неща. По-точно аз си ги знаех повечето. Просто се потвърдиха много от разбиранията ми за бизнеса и за това как трябва да се прави. Всички сме програмирани от малки в едни идеологии, които не винаги са верни и успешни. Много хора се чудят на начина, по който аз примерно си организирам бизнеса и имах съмнения дали нещо не бъркам. Е, не бъркам, напълно в правилната посока съм се движил и се движа.

Всеки от лекторите на StartUP@Plovdiv насърчаваше младите да бъдат предприемачи, да работят за себе си, а не за някой друг. Разбрах, че има много специфики при избора на бизнес партньор. Осъзнах защо някои от предишните ми партньорства са били неуспешни и как да се предпазвам от грешки в бъдеще. Разбрах и как да си намирам персонал и как да им плащам. Не на заплата - на свършена работа.

Много от лекторите ни научиха и на това, че когато се занимаваме с нещо и то има някакъв успех, не трябва да се разфокусираме и да се занимаваме със странични неща, които нямат пряка връзка с основната ни дейност. Въобще не трябва да се занимаваме с бизнеси, които не разбираме и които не познаваме и в най-малките им детайли. Добре е да си креативен и да ти идват идеи, но понякога това пречи.

Много мога да пиша още, но каквото и да напиша няма да ви повлияе така, както атмосферата на събитието. Аз се запалих и ще се старая да присъствам на всички StartUP-и оттук нататък. Бях поканен от организаторите да помагам, с радост ще го правя, за да може такива енергични и полезни за всички събития да продължават да се случват.

Качвам едно интересно видео от събитието. Дискусията предизвика Манол Трендафилов. (Звукът не е от най-добрите, но фотоапаратът ми е силен в снимките)

А ето и малко снимки:

Как да стартираме с 0 лева капитал?

Мисли и забогатявай - Панайотис Метаксатос

Дестинация България - правилната дестинация - Стефан Цанков

И накрая организаторите: