Блог на Васил Тошков

Пускаме официално бутона за споделяне

Последните дни, дори седмици, с приятелката ми се занимаваме с един бутон за споделяне в социални мрежи. Отдавна съм мислил да направя нещо такова, но все отлагах. Сега с малко помощ нещата тръгнаха и услугата вече е факт и работи успешно. Вече и доста сайтове я използват, повече, отколкото предполагах, че ще се закачат в началото.

Услугата представлява бутонче, което може да се сложи на всеки сайт, независимо къде. При натискане изскача списък с известните и най-използваните в България социални мрежи. Бутонът се инсталира лесно, чрез добавянето на малък код (два реда) на съответното място. Аз лично предпочитам да го слагам непосредствено след края на всяка статия (както е и в този блог).

Ето кода:
<a href="http://spodelime.com/" class="spodelime">бутон за споделяне</a>
<script src="http://spodelime.com/sm.js" type="text/javascript" async></script>

Други предпочитат да го добавят директно в sidebar-а, което също е добро решение. Важното е поне за момента кодът да не се повтаря в рамките на една страница, защото се получава конфликт. Този проблем още не е решен, но се работи по въпроса. Предизвикателството беше да се направи всичко това да работи на най-бъгавия и несигурен браузър - Internet Expolorer.

Преди дни разбрахме, че много потребители имат затруднения при поставянето на кода на подходящото място. Най-вече искаха да го добавят след края на публикациите си, но не се оправяха с кода. За целта, поне за потребителите на блог платформа WordPress, написахме разширение, което автоматично добавя бутона за споделяне в края на всяка публикация.

Проектът се очертава да има голям успех. Главната цел за всички, които разбират от SEO, е очевидна - събиране на връзки. Кодът е проектиран така, че в основата си представлява директен линк към главния сайт на проекта. А щом има връзки, следва, че трябва да има и някакъв трафик. Времето ще покаже...

Малък, но доста сложен проект, с който се надяваме да сме полезни. Дава възможност на потребителите ви бързо и лесно да споделят вашето съдържание в Интернет. Оттам получавате връзки, трафик и все такива хубави неща. Има още какво да се желае (остава си в Beta версия), но го пускаме официално, защото е достатъчно стабилен. Бутонът трябва да се появи непосредствено след края на публикацията...