Блог на Васил Тошков

Споделяне на местоположение в социалните мрежи

Тези, които ме познават, отдавна трябва да са забелязали, че съм голям привърженик на HTML5 и изобщо всякакви нови стандарти за програмиране в Интернет. Към HTML5 спада и новото API за геолокация, което вече поддържат всички съвременни браузъри, без IE (естествено). Тъй като имах възможност да взема домейна sharelocation.com, реших да направя една услуга за споделяне на местоположението в социалните мрежи (Share Location).

share location

В момента Facebook и Twitter уж поддържат вградена подобна функция, но при Facebook мисля, че още не е активна за повечето страни, а в Twitter така и не можах да я подкарам, а я активирах. Както и да е, целта на моя проект е от едно централизирано място да може да се споделя местоположение във всички често използвани социални мрежи.

Проектът е пуснат и е в алфа версия, като много от предвидените възможности още не са активни, но основните неща работят. Могат да се добавят места и могат да се споделят статуси/мнения за тях. Не се изисква регистрация, всичко е максимално опростено и бързо, типично в мой стил. Системата филтрира и запазва качествените статуси на страницата на всяко място.

Откриването на текущото местоположение се осъществява не директно чрез HTML5, а чрез абстрактното ниво - geo.js . Този скрипт е разработка на Масачузетския Технологичен Институт и прави възможно откриването на местоположение и през по-стари браузъри и телефони. Internet Explorer също се поддържа чрез Gears. Повечето от старите модели на Nokia също работят чрез тяхното си API.

Системата подсказва въведените места в радиус от 5-6 километра (с времето ще намалявам радиуса), с цел ако текущото ви местоположение вече е регистрирано в системата, просто да може да бъде избрано. Най-близките места са първи в списъка. Реализирането на тази функционалност беше най-трудната част от проекта и ме върна над учебниците по аналитична геометрия.

Маркерът може да се влачи с цел корекции при регистрация на ново място. При всяко провлачване на маркера се преизчислява и списъкът с най-близки места. Пощенският адрес също се попълва автоматично спрямо информацията от Google Maps Api. За големите градове работи точно. При малките резултатът е задоволителен.

Тествал съм системата на Android и работи отлично. Целта на сайта е да бъде едновременно за настолни компютри и за мобилни устройства. Поддръжник съм и на стандарта - една версия за всичко, а не отделна за мобилните устройства. За разлика от Foursquare, можеш да се чекираш и през компютър, а не само чрез ограничен брой телефони.

Всяко място като обект си има отделна страница, която съдържа стандартни атрибути, форматирани с Microdata. Целта е Гугъл и другите търсачки да ме обичат. Тъй като се пазят качествените статуси, то всяка страница ще има и достатъчно информация с полезни мнения и съвети за мястото, освен базовата информация.

Сред атрибутите на всяка локация има и такъв за URL адрес. Връзките са реални, така че който иска, може да си чекира офиса на фирмата и да попълни информация за нея.

sharelocation.com