Блог на Васил Тошков

SEO оптимизация на WordPress - продължение

Тази статия е един вид допълнение на статията SEO оптимизация на WordPress теми. Напоследък съм седнал да си оправям блоговете, защото много им се вдигна суплементалът. Стандартните публикации се индексират правилно, но много от останалите преходни страници пълнят суплементала. А според мен процентът на качествено/суплементирано съдържание е сериозен фактор за SEO и трябва да е в полза на качественото такова. Ето някои от стъпките, които предприех:

1. Нова формула за определяне на заглавията (title tag)

<?php
if(is_home()) bloginfo('name'); // echo("Наше собствено заглавие на началната страница");
else echo(trim(wp_title('',false,'')));
?>

Така избягвам много от дублиращите се страници с еднакви заглавия или по-точно вече не допълвам заглавието на всеки таг или категория с името на блога отзад. Кодът е много по-прост от този от миналата публикация и следователно има много по-малка вероятност да направи проблем в някоя от следващите версии на WordPress. На началната страница можем да използваме заглавието на самия блог от настройките или ръчно да въведем такова.

2. Нова политика за това кои страници ще се индексират

<?php
if(is_date() || is_search() || is_author() || is_paged()) echo('<meta name="robots" content="noindex,follow" />');
?>

Новото в случая е добавянето на функцията is_paged(), тоест, забранявам да се индексират страници, които са "пейджнъти". Примерно тази страница от SEO блога няма да се индексира, а само ще се проследи от търсачката. Така или иначе по правилата за заглавията, тя има същото заглавие като на началната страница, което ако се индексира, ще направи проблем. След всичко това ще се индексират само следните типове страници:

Смятам, че това е важната част от един блог. Категориите и таговете ги оставяме да се индексират, защото те се класират много добре при кратки търсения. Всички други навигационни страници не се индексират, но ботът ходи по тях, като те му помагат да стигне до ценното съдържание. Но таговете и категориите съдържат дублирано съдържание. Как да се справим с този проблем, за да не се чуди ботът кой е каноничният адрес на дадено съдържание? Решението е много просто...

3. Съкращаване на съдържанието в категории, тагове и т.н.

Последната стъпка да е да съкрати съдържанието, което връщат категориите, таговете, авторските страници, резултатите от търсене и страниците с архиви. За целта в шаблона на всяка една от тези страници се заменя функцията the_content() със the_excerpt(). За това ме светна wbg във форума.

Това са новите ми методи. Ще се радвам да чуя и мнението на други колеги специалисти по въпроса. Ако някой има и нещо да допълни - супер.

Между другото, всички тези идеи ми дойдоха при редизайна на Dieti.net, който в момента правим. Оказа се, че повечето WordPress теми са написани ужасно, адски неподходящи за SEO, да не говорим, че дори товарят. Всичко трябва да се изчита и преправя. Положението е още по-трагично при разширенията за WordPress. Примерно повечето добавят филтри, които използват регулярни изрази, за търсенето на една единствена дума. И не таргетират по тип на страницата, а се изпълняват за всяка една страница от блога!

Просто съм отчаян. В момента пренаписвам по-голямата част от разширенията, които използвам. Май вече сам ще си дописвам всяка функционалност, която ми е необходима.