Блог на Васил Тошков

SEO оптимизация на WordPress теми

В същност, оптимизацията за търсачки на WordPress представлява оптимизация на WordPress темата или казано с други думи - шаблона за дизайн. Много хора решават проблема чрез използването на така наречените SEO пакове - разширения за WordPress, които се грижат за SEO оптимизацията на блога Ви.

Тези разширения, обаче, имат много недостатъци. Ето накратко трите най-големи недостатъка на SEO разширенията:

1. Те са бавни, което е голям проблем, ако блогът Ви е с много посещавани страници на ден. Използват регулярни изрази, което сами се сещате какво значи. Кодът им е тежък и чрез всичките си функции просто няма как да се опрости повече, а си остава тежък. Прекалено много излишни неща правят.

2. Възможно е в разширението да има грешки или да възникнат грешки при следващата версия. Вече бяхме свидетели как Platinum SEO Pack имаше проблеми с таговете на кирилица в една от версиите си. Това е сериозна грешка, която може сериозно да Ви срине позициите по важни ключови думи.

3. Опитват се да си вземат връзка или Ви се молят като арабин да им направите дарение. Platinum SEO Pack един ден супер нагло си хакнаха sitewide връзка във футъра. Това изобщо не е приятно, като се има предвид, че дори не попитаха. Поне да бяха предупредили! Може да Ви докарат наказание.

Решението, разбира се, е повече от елементарно - SEO оптимизиране на WordPress темата. В същност, това е много лесна операция. Като за начало, нека си зададем следния въпрос: Каква функционалност в същност изпълняват SEO разширенията? Отговорът е лесен - изпълняват две неща.

На първо време Ви дават опция да си оправите заглавията на блога. Дават и опция да напишете собствено заглавие в title тага на всяка публикация, различно от оригиналното. Това наистина е полезно и на този етап още не съм открил как сам да го правя. Другото нещо е, че поставят noindex таг на някои страници с дублирано съдържание.

В тази публикация искам да споделя как сам си оправям заглавията на различните страници и как сам си определям кои страници да се индексират и кои не. Целта ми е началната страница на блога да си има заглавие по мой избор и заглавието в title тага на всяка публикация да съвпада с оригиналното заглавие на публикацията. Това се постига чрез следния код:

<?php
if(is_single()) echo(trim(wp_title('',false,'')));
else wp_title('|', true, 'right');
if(is_home()) echo("Заглавие на началната страница на блога");
else if(!is_single()) bloginfo('name');
?>

Този код се поставя между двойката тагове <title></title> в заглавната част (header.php) на WordPress темата. Там има подобен код, който трябва да премахнете. Ако все-пак искате заглавието на началната страница да не се пипа и да се избира от настройките на WordPress, тогава кодът леко се променя и опростява:

<?php
if(is_single()) echo(trim(wp_title('',false,'')));
else wp_title('|', true, 'right');
if(!is_single()) bloginfo('name');
?>

До тук реализирахме първата функционалност на SEO разширенията, а именно, оправянето на заглавията по различните страници да са съобразени със SEO стандартите. Сега остава да се направи така, че определени части от сайта да не се индексират. Това се прави с цел ботът на търсачките да не индексира дублирано съдържание и да не влизат страници в Supplemental Results. Кодът за това е:

<?php
if(is_date() || is_search() || is_author())
echo("<meta name=\"robots\" content=\"noindex,follow\" />\n");
?>

Този код се слага на произволно място между таговете <head></head> в същата част на шаблона. Казано накратко, той забранява индексирането на страници с архиви по дати, страници с резултати от търсене и страници с публикации от определен автор. Тези страници съдържат дублирано съдържание, което по никакъв начин не е от полза за търсачките.

Това е всичко! Оттук нататък няма да е нужно да си бавите блога с измислени разширения за SEO. Тези кодове винаги ще работят за Вас.

Благодаря на Марто за съветите при писането на тази статия.