Блог на Васил Тошков

SEO състезанията и реалното SEO - разлики

В тази статия ще се опитам да изброя разликите между SEO състезанията и реалната SEO оптимизация за търсачки.

1. При SEO състезанията се работи само за една дума/фраза

Това наистина е голяма разлика, защото при реалната SEO оптимизация се целят не една, а множество думи/фрази, като фразите в общия случай са с по 2-3 думи. Тенденцията е броят на думите, по които хората правят заявка, да нараства. Това много затруднява работата на оптимизатора, защото при link building се работи с един и същ anchor текст, което търсачките не харесват особено.

В реалното SEO, при генериране на съдържание, се цели вътрешните страници да се класират по различни думи/фрази. При SEO състезанията, тъй като целевата дума/фраза е само една, вътрешните страници губят значението си или и те се бутат за думата/фразата от SEO състезанието. Това прави сайта прекалено строго тематичен, което е другата крайност на сайт без тематика.

2. В реалното SEO обикновено няма ограничение във времето

Опитът е показал, че най-лесно се SEO оптимизират стари домейни. За целта ни трябва стар тематичен домейн. Но такива трудно се намират, затова е най-добре да си регистрираме един такъв и да го оставим поне 6 месеца да стои индексиран само с качествени връзки към себе си. Е, това няма как да стане при SEO състезание, защото цялото състезание трае най-много 6 месеца.

3. При SEO състезанията обикновено се работи в нова ниша

Това е голям проблем, защото няма как да кажем на Гугъл от кой тематичен облак е нашия сайт. В реалната оптимизация за търсачки, просто слагаме по начало няколко строго тематични и качествени връзки. И тук това е възможно, само ако ключовата дума/фраза съвпада частично с думите от дадена ниша. Примерно при състезанието avtorentacar имаше такова съвпадение.

4. При SEO състезание трудно се използват социални мрежи

Както вече на всички ни е известно, социалните мрежи ще доминират в Интернет следващите години. Връзките от големите такива имат тежест за SEO, въпреки замаскирани с nofollow атрибут. Трудно е обаче при при SEO състезание да си набавяме такива връзки, защото ги четат много хора и просто ще го приемат за СПАМ, което си е така. При реалното SEO това лесно може да се избегне.

5. В реалното SEO трафикът има много по-голямо значение

Трудно ми беше да опиша точно какво искам да кажа в тази точка. Мисълта ми е, че ако развиваме един нормален тематичен сайт, ние се стремим да съберем и обслужваме определена ниша потретели. Те следят сайта, коментират, линкват го и т.н. При SEO състезанията, обикновено съдържанието не е особено интересно, за да се получи всичко това. Опитах се да го направя в моето ипотпал участие и май успях.

// offtopic

Напоследък освен с клиенти, се занимавам с две неща. Първото е една страница във Facebook, озаглавена обичам половинката си. Всичко е с цел социален експеримент, към който може да се присъедините, като станете почитатели. Другото е бутонът за споделяне spodelime.com, който вече се намира и в края на публикациите от този блог.