Блог на Васил Тошков

8 полезни SEO инструмента, които използвам

SEO инструментиЛятото е към края си, а аз съм обещал малко да се стегна и да пиша за любимата си тема - SEO. В тази публикация ще споделя с Вас няколко полезни и безплатни SEO инструмента, които използвам.

По принцип не използвам много и често SEO инструменти, но има и неща, за които не можеш да си сглобиш заявка в Гугъл или поне не е толкова лесно. При анализ на ключови думи, примерно, трудно се минава без инструменти за целта.

1. SEO Status

Започвам с един много полезен български инструмент. Той дава обща представа за състоянието на даден домейн в момента, като показва: страниците в допълнителните резултати, броя на връзките към домейна, ранговете на домейна, както и други полезни данни. Изключително полезен общ поглед за моментното състояние на сайта. Евентуални проблеми се откриват незабавно.

2. Url Check

Това не е точно SEO инструмент, но въпреки всичко има отношение към SEO-то. Той пингва посочен домейн от няколко различни точки на света, като връща репорт дали сайтът е достъпен и за колко време се е отворил. Лесно се виждат евентуални проблеми с хостинга. Полезен е при тестване на хостинг фирми, преди закупуване на хостинг от тях.

3. HTTP Headers Status

Това също не е точно SEO инструмент, но има отношение по темата. Инструментът връща репорт за HTTP хедърите при заявка към страница от сървъра. За да е добре оптимизиран един сайт, той трябва да връща подходящите грешки (404, 301, 302...) при съответните ситуации. С този инструмент лесно се тестват страници за връщаните от тях грешки и други хедъри.

4. Google Adwords Keyword Tool

Това е външната (публичната) версия на инструмента за ключови думи на Google Adwords. Много полезен, ако искаме да проверим обема на търсене на дадена дума/фраза по региони. Инструментът показва и конкурентността на съответната дума/фраза в системата Adwords. Полезен е при анализиране на непозната ниша и определяне на думите, за които ще се оптимизира.

5. Данни за търсене от Google

Подобно на горния SEO инструмент, този показва обемът на търсене на думи по региони. Разликата е, че тук броят на търсенията се изчислява в индекси, а не като брой посещения. Това позволява точно да се сравняват обемите на търсения на две или повече думи/фрази. Вижда се и графика за търсенето през последните няколко години. Системата дори прави прогнозни резултати за бъдещето.

6. Supplemental Index Ratio Calculator

Прост инструмент, който анализира и показва подробно колко страници от сайта са индексирани общо, колко от тях са в основния индекс и колко в допълнителните резултати (supplemental). Този SEO инструмент в общи линии се препокрива от първия, но е добре всяко нещо да се проверява от поне две места, затова го използвам и него. Понякога има моменти, когато отказва да работи временно.

7. Copyscape

Това за малко щях да го забравя. Инструмент, който анализира подаден URL адрес на страница и показва кой и къде е копирал съдържание от нея. За SEO е от изключително значение уникалното съдържание, така че редовно проверявам кой ме е копирал. Средно на месец по две "SEO фирми" ми отнасят съдържанието от началната страница на Cloxy.

8. Domain-Pop

Този инструмент анализира връзките към даден сайт. Има много подобни инструменти, които даже дават повече информация за връзките, като ранг, nofollow и т.н. Аз обаче съм свикнал с този. Не знам от къде си черпи информацията, но за момента успява да хване почти всички връзки към посочен сайт. Много полезно, когато трябва да анализираш SEO конкуренцията от къде си набавят връзки ;)

Това е скромната ми колекция от SEO инструменти, които използвам. Надявам се да съм бил полезен.