Блог на Васил Тошков

Търсенето на SEO услуги в България ескалира

Реших да драсна няколко реда относно търсенето на SEO услуги в България. Причината е големият брой запитвания, които взеха да ми се изсипват всеки ден. Май хората взеха да се святкат къде е бъдещето, но още не са се светнали какво са цените на SEO-то. Аз се радвам, че има такова движение и търсене, защото така най-лесно мога да си намеря сериозни партньори.

Интересното е, че много хора взеха да ме намират не от Cloxy, а чрез този SEO блог. Това го очаквах, но по-интересното е колко бързо нещата се променят и как може един нов сайт лесно да измести по-стар и утвърден такъв. Всичко е въпрос на техника, но на мен целта ми изобщо не е да си намирам каквито и да е клиенти от тук.

Факт е обаче, че запитванията ми минаха 5 на ден, което за мен е пределната точка да им отговарям. Не знам дали знаете, но зад Cloxy вече седя само аз - отдавна съм разпуснал всякакъв екип от регистратори и подобни. Причината е, че не виждам бъдеще в това да се продава SEO като пакетна услуга. Това отдавна е ясно и няма какво да го коментираме.

При мен нещата се случват сякаш със закъснение, но важното е, че се случват. Сега предпочитам да работя над мои и над сериозни партньорски проекти. Запитвания обаче има и то повече от всякога. Въпросът е какво да ги правя? Редно е да им отговарям, било то само с едно изречение. Възможно е да им пращам шаблонно писмо с предложение за партньорство, но не е редно.

Идеята е да се отсеят тези, които знаят какво правят. Повечето не знаят и си нямат на идея какво е това SEO и какво ще им донесе. За едни е много полезно, за други е просто безсмислено. Но при всяко положение SEO, както всяка друга реклама гълта пари и не гарантира дали ще има или няма да има резултат.

Малко са нишите в които SEO има смисъл, в сравнение с тези, в които няма. Но е трудно да обясниш на някое запитване за имоти, че въпреки голямата далавера - смисъл няма. Има смисъл, ако се налеят много пари, които е по-добре да се вложат в друга реклама. Също така, ако някой продава картофи по Интернет - еми като няма търсене, смисъл няма.

И отново, дори да отговарям в момента на всички, било и то кратко, 70% повече не ме търсят. Защо ли? Защото директно им заявявам дали има или няма смисъл. Казвам им и че си търся само партньори на месечен абонамент. И клиентът се плаши - не, продължава да пуска запитвания докато не получи убийствена цена и гаранции, за което вече съм писал :)

Ако някой има някаква идея с какво могат да са полезни всички тези запитвания и какво може да им се предложи на хората, които отделят, примерно 200 лева еднократен бюджет за Интернет реклама - нека пише в коментарите. В повечето случаи отиват при някакви пълни аматьори, от което повече губят, отколкото печелят. Това вреди на името на SEO-то като услуга.