Блог на Васил Тошков

Почистване.com - една неуспешна SEO оптимизация

В тази публикация искам да споделя опитът си и някои изводи след SEO оптимизацията на сайта ми за почистване Pochistvane.com. На кратко - първата ми проблемна оптимизация, при която след точно една година резултатите не са изобщо задоволителни. Проблемът е или в сайта, или SEO-то като цяло е станало по-сложна задача. Тоест, Google са затегнали още положението.

Началото е 07 Февруари 2008г. Решавам да направя сайт за почистване, на който да направя SEO и да го дам под наем с добри позиции и трафик. Спирам се на домейн pochistva.com, който е свободен и в същото време доста подходящ за целта. Регистрирам си го по най-нормален начин и започвам бавно да трупам съдържание и връзки. След около седмица инсталирам WordPress на сайта.

Сайтът директно се заковава в SandBox и не мърда от там в продължение на три месеца. Въпреки всичко, продължавам да си трупам информация и връзки. Естествено, отначало връзките са качествени и тематични, за да може Google да си направи добро впечатление за новия сайт в нишата почистване. Признавам си - купих и няколко връзки, които вече трябва да са изтекли.

Към петия месец забелязвам, че след публикуването на нова статия в блога, сайтът се появява в резултатите при търсене на почистване и то на добри позиции (ТОП5), но след няколко часа изчезва отвсякъде. Абсолютно странно и невиждано за мен явление. Започнах да публикувам информация всеки ден и сайтът 50% от времето беше на позиция, останалото време липсваше.

Малко след като сайтът стана на шест месеца, нещата се стабилизираха до известна степен и сайтът рядко изчезваше от резултатите, но пак от време на време го хващаше липсата. Личеше си, че нещо го дърпа назад - някакво наказание или не знам какво. Закова се на 5-то място и не мърдаше от там, каквото и да предприемах.

По едно време, за няколко дни сайтът стана на приемливото за мен трето място, но в последствие отново се върна на пета позиция. Доста време не можах да го помръдна. Тогава видях, че се дропи pohistvane.com и вложих всички ресурси, за да го придобия. Акцията приключи успешно и домейнът беше мой след около месец.

Реших да прехвърля всичко там, защото домейнът за мен беше най-добрият (мечтата ми, а и не признавам .BG), а и смятах, че старият (pochistva.com) има някакво наказание. Всички други домейни с окончание pochistvane.* са регистрирани и представляват успешни фирми за почистване. Освен че беше страхотен, домейнът имаше и история от далечната 2002-ра.

И така, направих 301 редирект от pochistva.com към pochistvane.com. Всички ме убеждаваха, че за 1-2 седмици ще си имам старите позиции в SERP-а, но се проточи с месеци. Както и да е, наскоро нещата се пооправиха, не е пето място, но се държи в ТОП10. Започнах бавно и равномерно да прехвърлям връзките към новия домейн, като останаха и малко връзки към стария, според мен трябват.

Започнах да регистрирам новия домейн за почистване във всички БГ директории и каталози. Равномерно, за около един месец изсипах много връзки-буклици, които все-пак би трябвало да дадат някакъв положителен ефект. Много от тези връзки се отчетоха, но ефект от тях до ден днешен няма.

Имам си наемател на сайта от около 3 месеца. Плаща си фиктивна сума, отговаряща на моментните позиции. Чакаме заедно нещата да се оправят. До сега при толкова труд, съдържание и връзки, съм се заковавал на първо място при други, дори по-конкурентни от почистването ниши. Или бъркам някъде, или SEO-то вече не е това, което беше и алгоритмите коренно са се променили.

Ще ми е интересно хората с повече опит от мен да кажат къде евентуално бъркаме. Всичко това е едно голямо доказателство, че в при SEO-то позиции няма как да се гарантират и обещават! Статията по случайност се падна точно една година след започването на оптимизациите ми по думата почистване. Не съм го планирал, но добре се получи - като анализ за една година назад.