Блог на Васил Тошков

SEO експеримент с nofollow връзки

Напоследък много се говори за връзките с nofollow атрибут и за това имат ли те някаква тежест при SEO-то. Според мен имат тежест, но тя определено не е като тежестта на нормалните връзки. Ще се опитам да направя един SEO експеримент, който до сега не съм срещал в Интернет и да видим какво ще стане.

За този експеримент ще използвам думата axentilis, която в момента не се среща никъде в Интернет. Ще Ви помоля също така да не споменавате думата axentilis никъде другаде в Интернет и да не поставяте връзки към сайтовете в експеримента. Ще се опитам да класирам два сайта с думата, единият hamali.bg, а другият cloxy.com . В тези сайтове също не се среща измислената от мен дума "axentilis".

Двата сайта са еднакво силни и са на един и същ сървър с различни IP адреси. Ето едната връзка: axentilis и другата връзка: axentilis. Първата от двете връзки е с атрибут nofollow. Ако cloxy.com се класира при търсене на axentilis, то връзките с nofollow определено имат някаква тежест. Интересно е и кой от двата сайта ще се класира по-напред.

Ако пък cloxy.com не се класира по това търсене, следователно връзките с nofollow нямат никаква тежест. Вторият сайт (hamali.bg) участва, само за да имаме база на сравнение в случай, че връзката с nofollow покаже някаква SEO тежест. Използвам индексирани и утвърдени сайтове, защото е възможно връзките с nofollow да не се индексират.

За един друг интересен nofollow експеримент може да прочетете в блога на dzver. Там доказват по друг начин, че връзките с nofollow имат тежест - пичовете даже успяват да класират сайт само чрез nofollow връзки. Основният им довод е, че въпреки въвеждането на атрибута - спамът в Интернет не е намалял - даже се е увеличил. Това ни кара да мислим, че връзките въпреки всичко са полезни на някого.