Блог на Васил Тошков

SEO интервю

Какво е SEO и защо сайтовете се нуждаят от него?

SEO (оптимизация за търсачки) представлява набор от правила, при спазването на които се постигат по-добри позиции на даден Интернет сайт в търсачките. Целта на тази оптимизация е сайтът да се представи по-добре пред търсачките, а не същите да бъдат заблуждавани. При един оптимизиран сайт търсачката много по-лесно разбира за какво е този сайт, каква информация предоставя и какво е качеството на тази информация.

Когато тази информация е поднесена на търсачките семантично подредена, тогава те много по-лесно сегментират сайта и класират високо негови страници в резултатите от търсене. Над 80% от световния Интернет трафик минава през търсачките. Хората търсят все-повече информация с всеки изминал ден. За да е откриваем един сайт и за да получава трафик от търсачките, той трябва да спазва поне минималните им изисквания.

Има ли сайтове, които не се нуждаят от SEO?

Според мен всеки сайт има нужда от поне малко SEO. Има някои специфични случаи, при които SEO може да се пренебрегне. Примерно при сайтове, които обслужват затворени мрежи от потребители. При тези сайтове обикновено ботовете на търсачките изобщо не се допускат. Това са сайтове с предимно административни функции.

Сигурно има и други примери, но в момента не се сещам. Всеки един сайт, който предлага някакъв продукт или услуга, се нуждае от поне минимална оптимизация.

Какво трябва да знам преди да наема SEO специалист?

Преди да наемете SEO специалист е добре да се запознаете поне с основните правила на търсачките и как те функционират. Има много документи в Интернет на тази тема, както и официален документ с указания за оптимизация от Google. Трябва да знаете, че търсачките имат правила за използване, които SEO специалистът не трябва да нарушава. Ще се опитам да изброя основните правила, които недобронамерените оптимизатори често нарушават, с цел постигане на бързи и временни резултати:

1. Гарантирането на позиции от оптимизатор или SEO фирма е забранено и на практика невъзможно. Ако някой ви гарантира каквото и да било при оптимизацията, бъдете сигурни, че се опитват да ви измамят. Няма как със сигурност да се предвиди какви ще са крайните резултати, защото оптимизаторът не работи директно с търсачката. Може да се правят прогнози, в което няма нищо лошо, но позиции и трафик не може да се гарантират и обещават.

Ще се опитам да използвам една аналогия. SEO специалистите като функции се доближават до адвокатите. Адвокатът е просто един участник в съответен по-мащабен процес. Той чрез своите знания и компетенции дава всичко от себе си за постигането на даден резултат, но в крайна сметка всичко зависи от клиента и от неговите действия. Няма как един адвокат да Ви гарантира, че ще спечелите делото, защото не зависи само от него.

По същата причина няма как и един SEO оптимизатор да Ви гарантира, че ще постигнете примерно първото място в резултатите. Ако клиентският сайт не е полезен за потребителите, разпространява копирано съдържание или нарушава някакви други морални закони, тогава каквито и усилия да се вложат за неговата оптимизация, той ще бъде пренебрегнат и дори отхвърлен от резултатите на търсачките.

Поради всички тези причини, SEO специалист трябва да се наема спрямо неговата репутация и постигнати резултати в предишни проекти.

2. Купуването на връзки е забранено от повечето търсачки. Ако някой ви прави SEO стратегия, базирана изцяло на купени връзки, то тази стратегия няма да има дългосрочен ефект.

В някои свръх конкурентни ниши, обаче, няма как да се мине без купуване на връзки. Добрият SEO специалист преценя риска и знае как да купува силни и качествени връзки, без това да застраши позициите на сайта. Тази игра с връзките си е цяла наука. При слабо конкурентни сайтове не се налага, но при борба в силна конкуренция се купуват връзки, най-вече от чужбина.

Кои са успешните SEO стратегии за различните видове сайтове - онлайн магазини, фирмени сайтове и електронни услуги?

За всеки тип сайт има различна и строго индивидуална SEO стратегия, която е успешна за него. Няма универсална стратегия, която да е приложима при всички видове сайтове. Примерно при един фирмен сайт, често се залага само на 1-3 ключови думи/фрази, за които се борим в резултатите. И това е достатъчно, тъй като тези сайтове са малки по обем и брой страници, дори в повечето случаи са статични. Най-важна при този тип сайтове е оптимизацията на началната страница.

Но при един по-социален сайт, примерно електронно списание, блог, социална мрежа и т.н., се разчита на съвсем различен подход. Тук се целят много на брой фрази, които са дълги като съчетание (long tail). За целта се набляга на съдържанието и оптимизацията на вътрешните страници, както и осигуряване на връзки към тях.

Работата на добрия SEO специалист е именно да изгради най-добрата индивидуална SEO стратегия за съответния сайт.

Какво реално могат да постигнат SEO специалистите и къде започват спекулациите?

Честно казано при много сайтове SEO специалистите не могат да постигнат очакваните резултати. Примерно при един вече завършен проект е трудно да се направи onpage оптимизация, защото самият процес е започнал без цялата архитектура да е съобразена с търсачките. Много е важно процесът на SEO оптимизация да започне още в началото на проекта, тоест самият проект да спазва и да се базира на SEO концепциите.

Повечето програмисти обаче, не спазват това. Мисли се само за потребителите и се използват твърде стари или твърде нови технологии. Това затруднява търсачките да разберат сайта и да предложат неговата информация при търсене. При един проект трябва да се съобразяваме еднакво и с хората и с ботовете на търсачките. Съвременните технологии и стандарти позволяват това. Именно търсачките ще доведат тези хора в сайта, така че те трябва безпроблемно да достъпят и разберат съответната информация от сайта.

Един начин да видите как изглежда в момента една страница през погледа на търсачките, е да премахнете нейния CSS стил. Тоест, остават само текстовата информация и някои от изображенията. Ако това, което виждате е неразбираемо или недостатъчно като информация, нямам как да очаквате и търсачката да го разбере.

Спекулациите започват тогава, когато някой Ви гарантира първо място в Google, когато ви казва това, което искате да чуете. Ще се опитам да дам един пример.

Почти всички клиенти идват при нас с молбата да се класират за една или няколко силно конкурентни думи/фрази на първо място. Примерно идва клиент, собственик на агенция за недвижими имоти и иска да е на първо място за "имоти". Това са платежоспособни клиенти и е редно да си мислят, че с нужния бюджет ще постигнат желания резултат.

Истината е, че средствата за постигането на такъв резултат едва ли ще оправдаят приходите от него. Реално погледнато почти никой в днешно време няма да влезе в Google и да напише думата "имоти", когато си търси имот. Търсачките вече са доста умни и хората конкретизират. Те биха написали "апартамент в Пловдив", "евтин имот в София", "гарсониера в Стара Загора" и подобни фрази, защото имат специфични изисквания.

Работата на добрия SEO специалист и консултант е да образова клиента и да му предложи точно това, от което има нужда. В случая с имотите ефект може да се постигне примерно при изграждането на портален сайт, в който отделните страници да съдържат информация за отделните типове имоти и тези страници да са оптимизирани за търсачките.

От какво зависи ефективността на SEO?

Според мен ефективността на целия този процес зависи от съгласуваността между оптимизатора, поръчителя на проекта и целия екип от програмисти и дизайнери, с който се гради той. Всички участват в процеса на оптимизация и от всички зависи какви резултати ще се постигнат. Оптимизаторите днес заемат предимно консултантски длъжности и може би това ще е бъдещето.

Грубо казано колко струва SEO консултацията?

В България подобна услуга се търгува между 30 и 200 лева на час, поне до колкото на мен ми е известно. Изключително ниски цени в сравнение със страните на запад. А оптимизаторите в България по нищо не отстъпват на западните си колеги, даже сме едни от най-добрите (смее се).

Кой е най-добрият метод, чрез който даден сайт създава съдържание, което да е в синхрон с качеството на поставените цели на бизнеса?

Да се мисли за потребителите и да не се цели заблуда на търсачките. Много хора още си мислят, че ако повтарят дадена дума в конкретна страница, то тази страница ще се класира за съответната дума - поредния мит. Съдържанието трябва да е написано за потребителите - с кратки изречения, ясно, четливо, без правописни грешки и разделено на параграфи. Търсачките вече имат нужния виртуален интелект и чрез лингвистични методи разбират съдържанието сравнително добре.

Другото важно е това съдържание да се подрежда в подходящи структури, които да са удобни за потребителите и за търсачките. Работата на SEO специалиста включва оптимизирането на структурата на сайта с цел по-бързото му и ефективно обхождане от търсачките. Най-просто казано - всяка страница трябва да е достъпна с минимален брой препратки и всички страници трябва да са подредени по тематика.