Блог на Васил Тошков

Има ли бъдеще SEO оптимизацията за Google?

Напоследък много се говори за бъдещето на SEO оптимизацията и най-вече оптимизацията за Google. В този пост ще се опитам да изкажа моите виждания по въпроса, без да давам категорично своето мнение дали има или няма бъдеще в SEO-то.

SEO-то е наука, която безспорно се гради най-вече на гърба на Google. Според търсачката, SEO техниките са начин за манипулация на резултатите и е напълно нормално Google да се бори против тях. Поради тази причина повечето SEO техники са валидни ограничен период от време.

Мнозина казват, че Google е създал директориите и SEO-то. Същите тези заключават, че щом Google унищожи директориите, които се изхранват на негов гръб, така ще унищожи и SEO-то. И директориите и SEO-то са начини за манипулиране на резултатите при търсене.

Google не е създал нито директориите, нито SEO-то. Директории имаше много преди Google да бъде създаден, а SEO-то в никакъв случай не се основава само на Google. SEO се прави и за Live, Yahoo и Yandex. Друг е въпросът, че в последните години се цели главно манипулация на Google.

Според мен ще е по-разумно Google да се опита да превъзпита SEO-тата, отколкото да ги унищожава. За целта е необходимо да се извлича някаква полза от тях. Това става с наказания за тези, които примерно крият текст, купуват връзки, правят cloaking и т.н.

Но е разумно да се подкрепят оптимизаторите, които оправят кода и структурата на сайтовете, подканват собствениците им да пишат повече текст, таргетират подходящите ключови думи и т.н. Google може само да спечели от това, потребителите също.

В момента Google се стремят главно към една цел - да направят търсенето си възможно най-доброто. За целта им е необходимо да имат повече информация за всеки един сайт в мрежата. Това го постигат, като създават колкото се може повече услуги, свързани с мониторинг и статистика.

Те притежават Google Analytics, Google Reader, FeedBurner, Google ToolBar и още много други. Целта на всичко това е да получат различни изгледи на мрежата и още повече информация за всеки един сайт. Така класирането вече не се основава само на връзки и тяхната сила.

Звучи страшно - бъдещото SEO ще трябва не само да манипулира с връзки, но и с всички тези инструменти. Въпреки всичко, винаги ще има ценни сайтове, които ще разчитат само на връзките към тях, за да бъдат класирани. Тоест, неща като връзките и уникалното съдържание винаги ще са на мода.

Аз не мога да кажа дали има или няма бъдеще в SEO-то. Сигурен съм обаче, че много хора си задават този въпрос, включително и аз. Точно поради тази причина се старая да се развивам и в други информатични дисциплини, като уеб програмирането. Там със сигурност бъдеще има :)