Блог на Васил Тошков

Има ли бъдеще Flash в Интернет от SEO гледище?

Много хора взеха да ми говорят за Flash оптимизация, особено откакто Google се произнесоха, че вече индексират Flash сайтове. Много колеги около мен също са се запалили да учат Flash и предлагат подобни сайтове. В университета ми адски много хвалят едни курсове по Flash и хората се записват.

Най-странното е, че вече двама преподаватели се изредиха да ми обясняват колко голямо бъдеще имал Flash и как щели в бъдеще всички сайтове да се правят на него. Едни познати в средното също са им промили мозъците и са седнали да учат "езика на Интернет", мотивирани, че са крачка преди другите.

Споря с всички тях, защото съм си SEO и Flash нещо не ми допада като техника. Не вярвам и че някога Flash сайт ще става за SEO. Нарекоха ме "неинформиран", а аз се съгласих. Може би наистина нещо не съм много информиран, но те пък съвсем не са, щом започват с Flash, а не с HTML и CSS.

Един преподавател ми каза, че нямало начин да направиш разчупен сайт, без да използваш Flash. Контрирах го с един мой Java аплет, като му доказах, че с Java аплети мога да направя всичко, което може да се направи и с Flash. Помните ли колко бяха нашумели Java аплетите навремето? Сега изчезнаха.

Бяха изместени от Flash, просто защото се създават по-трудно. За да направиш аплет трябва да програмираш код, а за Flash е нужно просто да щракаш с мишката. Не че и там няма програмиране, но то е на едно привидно по-просто ниво. И в момента според мен Flash прогресира заради един голям пропуск в HTML - имплементирането на видео.

Просто няма по-лесен начин да се пусне видео в един сайт, от това да се мине през Flash. Трябваше да има таг <video>, както има таг <img>. В HTML 5.0 това е направено и според мен използването на Flash ще намалее с 90%, защото сайтове като YouTube просто ще си извикват видеото в оригиналния му формат.

Аз не съм против Flash и изобщо не го отричам. Не отричам никой език или технология. Само един глупак може да отрече език за програмиране или да твърди, че някой език е по-добър от друг. Всеки език е създаден спрямо нуждите на дадена система и си има определена цел и предназначение. Такъв е и Flash.

Но нека не забравяме каква е целта на езика - презентации и анимационни филми в Интернет. Толкова! Но да се прави цял сайт на Flash е пълна глупост. Може Google да го индексира - ОК, но може ли от един блок Flash да отличи отделни страници и да ги класира? Дори да може, няма как да ни насочи към конкретна страница. Тоест, пак не става за SEO!

Искам да кажа на Flash феновете - използвайте технологията по предназначение. И аз мога да правя сайтове само с HTML без CSS, но не се мъча. Това му е хубавото на уеб програмирането, че си има езици за всичко. Не е като да научиш един език и да импортваш библиотеки - по-лесно е :) Дано повече хора го разберат.