Блог на Васил Тошков

SEO експеримент между сайтове на едно IP

Това е SEO експеримент, който има за цел да покаже дали Google отчита връзките между сайтове на един и същ IP адрес. Този проект ще нарека с кодовото име "axyopolis". Думата axyopolis за сега не се среща никъде в Интернет и именно затова я избрах за теста. Като цяло ще наситя тази страница с въпросната дума.

На хостинг акаунта ми за този блог хоствам още два сайта. Единият от тях, който ще избера за експеримента е kyrti.com. Ще се опитам да класирам сайта kyrti.com по думата axyopolis. За целта поставям една връзка от този пост с думата axyopolis към него, като на сочения сайт никъде не се споменава въпросната дума.

Ако kyrti.com се класира по думата axyopolis, това означава, че Google наистина предава тежест на връзките между сайтове с еднакви IP-адреси. Друг е въпросът дали се предава Google PageRank. За да си отговорим на него, ще ни трябва много по-дълъг експеримент и то таен експеримент, за да не линква никой друг.

Според моите индиректни наблюдения и опит, връзките между сайтове на едно IP си предават напълно реална тежест. След време ще тествам и за Google PageRank, но малко ще ми е трудно да крия връзката, а и на този сървър нямам сайтове с висок PageRank, освен един клиентски и не ми е удобно да си правя експерименти.

Тестът за PageRank трябва за всеки случай да се направи и между сайтове, които са на един сървър, с еднакъв C-клас на IP адресите и различен D-клас. Така ще се разбере дали Google се мъчи да търси сайтове на един сървър, на един човек и т.н. Също така домейните на двата сайта е хубаво да са на един регистратор с еднакво име и мейл.

Между другото, попаднах на един много интересен експеримент за title атрибута при връзките, дело на bgkulinar. Опитват се да класират страница само чрез title атрибут на връзки към нея. Наистина полезно начинание. За последно ще напиша думата axyopolis, за да не забрави Google каква е тематиката на тази страница :)