Блог на Васил Тошков

SEO съществува и не е измама!

Днес за пореден път се изнервям на писанията на поредния некомпетентен по темата за SEO. Много хора (малки и тесни душици) смятат работата ни за ненужна и я наричат осъдително "измама". Няма как да не ме заболи от това и да го подмина.

От три години си изкарвам хляба като SEO консултант в различни фирми. Работил съм по над 50 сайта до момента. Никога не съм имал недоволен клиент (това не е реклама) и винаги съм се гордял с това, което правя.

Повечето от сайтовете, по които съм работил са лидери в своите области. Съжалявам, че си партнирам и продължавам да работя само по малка част от тях, но това е поради факта, че едно време оптимизирахме еднократно и оставяхме сайта сам по течението.

Преди два месеца имах един доста застарял сайт, който имаше средно 100 уникални на ден и това поради факта, че преди време му бях обърнал един ден внимание за оптимизация. Общо взето го регистрирахме в българските директории и го бутнах с няколко силни връзки.

Естествено кода му беше перфектен и структурата му беше добре оптимизирана. Но само по 100 човека всеки ден в продължение на 1 година. Имайте предвид, че връзките към сайта ги махнах около месец след промоцирането му, просто защото мислех да изоставям този сайт.

И така докато преди два месеца се сетих за него, дойдоха ми няколко идеи и реших да го побутна малко. Вчера въпросният сайт имаше 535 уникални посещения и 2768 импресии по страниците му. Всичко това са таргетирани и реални посетители през Google. Посетители, по-голямата част от които ще се върнат.

Всичко, което съм правил по сайта е едно качествено и бяло SEO. Е, съществува ли SEO оптимизацията, има ли смисъл от нея и мамим ли ние SEO специалистите клиентите си? На тези въпроси може и сами да си отговорите.

Няма как един сайт да пробие в конкурентна ниша без да се оптимизира. Колкото и съдържание да бълва, той има нужда от подходяща структура, код и силни връзки, за да се класира напред. И не е вярно, че това е работа на програмистите.

Аз самият съм програмист, уча за такъв и всички около мен са програмисти. Повярвайте ми, тях не ги е грижа за търсачките. За тях важното е проблемът да се реши и то с минимални средства и с минимални системни ресурси. Тяхната работа е да оптимизират кода за сървърните системи и само за тях.

Така че, който не вярва в SEO оптимизацията - нека се довери на програмистите и дизайнерите, които по подразбиране трябвало да оптимизират кодовете и структурите. Нека да си класира сайтовете и да печели от тях, но и нека не се меси и говори против нашата работа.

Аз примерно никога не съм обиждал никой и Интернет, нито работата му. Но срещу мен и колеги всеки ден наблюдавам нападки и не мога да си обясня с какво сме го заслужили? Може би завиждат или просто няма какво друго да правят в малкия Интернет.

Съжалявам, че първият пост в този блог е негативен, но идеята ми е да пиша за това, което се случва около мен и просто така се случи този път. Друго интересно мнение за съществуването на SEO може да прочетете в блога на Огнян.

P.S: Тъй като блогът е нов - не е редно да го обявявам преди в него да има поне 10 статии, но ще публикувам в него. През това време няма да слагам нито една връзка към него и ще разчитам само на on-page оптимизация. Така че, ще се види дали ще има някой тук, докато не му направя SEO.