Блог на Васил Тошков

7 мечти на един SEO експерт

Има няколко момента, наложени от Google, които сериозно затрудняват работата на SEO-тата. В тази публикация ще изброя нещата, които според мен са напълно излишни и дори ще подобрят мрежата, ако се променят. Естествено, повечето от тях нямат шанс никога да се сбъднат, поради изцяло икономически причини. Но надеждата умира последна, а при мен - никога.

1. Мечтая си от Google да премахнат nofollow атрибута за връзките.

Цялата тази история с nofollow е напълно излишна. От една страна се забавя развитието на мрежата, а от друга не помага за SPAM-а, както се очакваше. На всичкото отгоре последните nofollow експерименти показаха, че връзките са фактор за SERP-а. Следователно единствено не се прехвърля ранг. Така от Google се надяват хората да спрат да си плащат за връзки и да започнат да си плащат за техния AdWords.

2. Мечтая си от Google да не анулират връзките между сайтове с еднакви IP-та.

Някак си не е естествено и честно да се анулират връзките между сайтове с еднакъв C-клас на IP адресите. Според мен се гледат вече и името и мейла с които са регистрирани домейните. На мен лично ще ми е по-удобно всичките ми сайтове да са на един хостинг (сървър). Надявам се, че скоро това ще се промени, защото много хостинг компании предлагат "Shared" хостинг и има по 1000 сайта на едно IP.

3. Мечтая си от Google да разрешат отново купуването на връзки.

Тук май само ще си остана с мечтите. От Google ми паднаха в очите, именно когато забраниха продажбата на връзки. Това си беше чисто признание за слабост. Няма логика да се подобрят резултатите на търсачката при налагането на тази забрана. Има логика обаче парите да минават през Google AdWords :) В книгата "Историята на Google" някой от компанията беше казал, че подобни връзки няма да се забраняват и има логика в тях. Уви, забраниха се...

4. Мечтая си връзките от текста в страницата да имат по-голяма тежест.

Тук вече очаквам подобрения в най-скоро време. В момента връзките от navbar-а и footer-а на страниците имат по-нисък приоритет, но само при динамични страници, при които на n страници се повтарят един и същ navigation и footer. Но като цяло при разнородните страници, там където има струпване на връзки, тези връзки си играят с висока тежест. Не е трудно да се реши този проблем, но трябва някой да се сети как.

5. Иска ми се от Google да започнат да се борят с BlackHat техниките.

В тази област няма никакви подобрения от години. Не може едни да се трудят честно, а други да злоупотребяват и да бъдат поущрявани за това. Разбирам, че е почти невъзможно да се направи робот, който да парства и CSS-а и JavaScript-а и да търси скрит текст, но нека се наемат хора за това. И нека всеки сайт, след като веднъж е банван да се следни по-изкъсо след като му се даде втори шанс. И нека никога да не му се дава трети...

6. Историята на сайтовете да има по-голямо значение.

В момента историята на сайтовете (домейните) е важен фактор, но не достатъчно важен според мен. Стигнах до този извод след създаването на моя Google PageRank индикатор. Домейнът му е индексиран от Google още през 2000-та година, а резултатите на сайта в SERP-а не са това, което очаквах, въпреки огромната подкрепа от bgkulinar.net. Освен в положителен смисъл, историята е добре да има значение и в отрицателен такъв, ако сайтът е прегрешил в миналото.

7. Да се дава шанс на новите сайтове.

В момента е много трудно нов сайт да пробие в конкурентна ниша. Пример са сайтовете за недвижими имоти. Повечето лидери там са лидери благодарение на схеми от връзки, които от Google уж са забранени. Единственият начин да пробиеш в една такава среда е с черни техники. Ако се тръгне по честния начин, тогава времето, което ще е необходимо на честния сайт да пробие е толкова голямо, че той ще бъде стъпкан от предимството на конкуренцията, дори сайтовете им да бъдат баннати и да играят с нови.

Това са моментите, за които се сещам сега. Със сигурност има и още, които ще напиша в продължение на тази статия, ако се наложи. Знам, че не всички ще са съгласни с моите виждания и това е напълно нормално. Може да греша за някои неща - човешко е. Нека, ако някой има да добави нещо, да го направи в коментарите.

Послепис: Това е 10-тата публикация в този блог и е време да го покажа на света. До момента не съм слагал никакви умишлени връзки към него, като имах подкрепа единствено от oggin и MacTeP. Сега започвам бавен link-building и се надявам позициите на блога да се подобрят. До момента без SEO този блог има между 7 и 40 посещения на ден, което е крайно незадоволително. Ако SEO съществува, тогава цифрите ще се повишат много скоро.