Блог на Васил Тошков

Колко е важно съдържанието за успеха на сайт

Навсякъде по SEO статии, конференции и т.н. се повтаря: "Content is King" или казано на български: "Съдържанието е царя". В тази публикация ще по разсъждавам над тази тема и ще се опитам да отговоря на въпроса, защо точно съдържанието е царя и е най-важното при SEO. Другото най-важно, освен съдържанието, са връзките.

Малко е странно, защо точно съдържането е царят, като един сайт може да се позиционира и без съдържание, само с качествени връзки. Обратното обаче е доста по-трудно - само със съдържание и без връзки едва ли можем да постигнем някакви задоволителни позиции. И въпреки всичко това аз продължавам да смятам, че съдържанието е по-важно от връзките. Защо?

Ако съдържанието само по себе си е качествено, уникално и интересно за потребителите, то без съмнение ще привлече връзки към себе си. Тоест, самото съдържание осигурява връзките. Това е един натурален процес на SEO оптимизация. Но това се знае, аз самият съм писал за това как качественото съдържание осигурява връзки и затова някой сайтове сякаш успяват без SEO. Не, това си е пак SEO.

Както вече казах, за да става за SEO едно съдържание, то трябва да е качествено (грамотно написано, добре форматирано и т.н.), уникално и интересно. Много е важно съдържанието да отговаря и на трите критерия, в противен случай просто ефектът няма да е очакваният. Работата е там, че много рядко едно съдържание отговаря и на трите критерия. Затова много сайтове не успяват.

Случай 1: Ако съдържанието не е уникално

Много хора подценяват търсачките и създават сайтове с дублирано съдържание. Чули са от някъде, че сайтът им трябва да има много текст и единственото, което ги интересува, е да генерират текст. Естествено, защо да си играем да го пишем, като може да го копираме от някъде другаде? И се раждат проекти тип агрегатори или нещо подобно. Но тези сайтове рядко успяват. Защо?

Може сайтът да изглежда добре, да е добре форматиран и съдържанието дори да е интересно. Но какво става, ако на някой наистина му хареса сайтът и реши да сложи връзка към някой материал в него? Нищо, защото този материал вече е в допълнителните резултати на търсачката и получената натурална връзка се губи. Сайтът е обречен, защото съдържанието не е уникално.

Един начин за справяне с проблема, е да се слага реална връзка към източника на всяка една копирана публикация. Така търсачката знае кой е източника и че всичко с авторските права е уредено. Сайтът в случая се явява като една социална мрежа за bookmarking, а както знаете, подобни сайтове се класират добре. Затова е много важно винаги да се слага връзка към оригинала на публикация.

Случай 2: Ако съдържанието не е качествено/интересно

Тук е лесно - просто това съдържание няма да бъде четено и линквано от потребителите. А ако едно съдържание не се чете и не получава връзки, то и търсачката няма да го позиционира добре. Работата е там, че много хора и "SEO оптимизатори" не осъзнават този тънък момент и просто генерират уникално съдържание. ОК, то е уникално, но това не е достатъчно търсачката да го класира добре.

Колкото и да пишете в един блог и да повтаряте една ключова дума (тази, за която искате да излезете), ако не успеете да накарате някой да чете този блог, да се връща на него, да се абонира през RSS, да коментира и т.н., то вашите SEO постижения ще са минимални. Този момент много се подценява, а е изключително важен. Съдържанието трябва да се прави за хората, не за търсачките.

Номерът за жалост вече не минава. От Гугъл отдавна ни казаха да правим съдържание за хората, а не за търсачките. Признавам си, отначало и аз гледах скептично на това. Но вече е факт - чрез определени механизми, търсачките успяват да филтрират ценното съдържание от безполезното такова. И това вече не става само на база връзки. Факторите са повече и ще стават повече...