Блог на Васил Тошков

SEO-то в България е на много високо ниво

В тази публикация ще дам ясни доказателства защо SEO-то в България е на високо ниво. Ще говоря за един проект за SEO на домейн в чужбина в ниша с огромна конкуренция. Постигнахме прекрасни резултати за по-малко от 6 месеца. Изглежда има държави с много Интернет потребители, където SEO-то не е развито.

Началото е преди около 5 месеца. С един приятел от държавата Х (не издавам информация, защото ми писна да ме копират), решаваме да оптимизираме сайт в силно конкурентна ниша и да го отдадем под наем. Започнахме три дневен процес по изследвания и анализ коя ниша има най-голямо търсене и си избрахме нишата Y.

Всички стандартни домейни със съответната дума, естествено, бяха заети. Въпреки всичко успяхме да придобием малко по-шантаво разширение, купихме пакет от най-добрия хостинг в съответната държава и започнахме да работим над SEO, тоест аз започнах. В общи линии до ден днешен не съм направил нищо сериозно.

Сайтът дори няма съдържание - мислихме да пишем редовно, но на мен не ми е останало време, не ми е удобно и да карам моя човек да превежда. Така че сайтът е просто една HTML страница с един текст, който написахме на лист в заведението, в което се срещнахме. После го набрах, направих го в HTML формат и от тогава не е пипано.

Главно заложих на връзките, като не съм слагал много такива - най-вече връзки от безплатни тематични каталози и няколко купени силни, но не особено тематични връзки. Не съм го линквал от други мои сайтове, защото не мисля, че ще има ефект. Направил съм 1/10, отколкото съм направил за сайта Kyrti.com, примерно.

Търсенето на думата, която целим, е два пъти по-високо от най-търсените думи в българския Интернет. И въпреки всичко, без никакви усилия, вече сме на второ място за въпросната дума във въпросната държава. Изключително бърз резултат с много малка инвестиция и малко труд.

Замислям се, че в България думи като хамали, имат огромна конкуренция при много по-малък обем на търсене. Нашата чуждестранна дума също е в сектора на услугите и дори в България е много по-доходоносна от хамали, примерно. Но е факт, че тук абсурдите са нещо нормално.

Просто тук са измислени 10-на ниши, които имат някакво търсене и носят някакви доходи и всеки се бута там. Малко хора си правят труда да търсят нещо различно и да оптимизират за него. Да не говорим, че има цели държави, които са много по-големи, богати, имат много по-голямо търсене на същите тези думички, а там не са чували за SEO.

Ден след ден все повече се отчайвам от всичко случващо се в тази държава, а в същото време виждам нови и нови възможности навън. С това, което става в SEO-то в някои ниши тук, смея да твърдя, че наистина имаме много силни SEO оптимизатори, но усилията им се насочват в грешна посока.