Блог на Васил Тошков

SEO блогът стана на една година - равносметка

Неусетно, блогът направи първата си година. Първата публикация е с дата 14 Декември 2007-ма. Пак пропуснах датата (нормално за мен). Смятам няколко дни след събитието, да направя малка равносметка за постигнатото през първата година.

В общи линии принципите на блога не са се променили особено от създаването му. Единственото нарушаване им е рекламата на AdSense, която седи горе, докато банерът и новият дизайн на Cloxy са готови. Честно казано - смешни приходи.

Една година след създаването си, сайтът има средно по 150 уникални посещения на ден, като таванът е 300. Имало е и моменти, в които посетителите са минавали 1000 и това благодарение на някои социални мрежи :)

Най-четените статии са за Asus EEE PC 1000H, Пирамидите в Египет, Прецакването от Mtel и Kubuntu Linux. По стечение на обстоятелствата, тези статии са се класирали в ТОП10 по ключовите си думи. Съжалявам само, че няма такъв интерес за статии за SEO. Дано догодина положението да е друго.

Според Feedburner, блогът има 90 редовни читателя. Според Referring Links SEO блогът получава по над 2000 уникални посещения от Google на месец, което е доказателство за добрата му SEO оптимизация.

Стратегията ми да добавям само качествено съдържание, да линквам всичко стойностно с реални връзки и да оставям само полезните коментари, засега работи много добре. Към това се старя да няма реклами, като ще има само един банер на Cloxy.

Блогът до момента има 76 публикации, което е много, колкото и малко да изглежда числото. Коментарите са 724, а Askimet ме е отвъртал от 3,221 СПАМ коментара. Според Google Webmaster Tools, към блогът има общо 9,940 връзки.

Отдавна имам и Sitelinks и първо място при търсена на фразата "SEO блог", което не ми беше цел, но тайно си го мечтаех. Получи се, някак си от само себе си. От време на време се класирам добре и при търсене само на SEO.

Накрая искам да благодаря на Огнян Младенов, Динко Сотиров, Тодор Христов и Пламен Томов, които бяха сред първите читатели на блога, помагаха със съвети и връзки. Добрият старт беше наистина важен за мен.