Блог на Васил Тошков

Как се хващат сайтовете, които продават връзки

Наскоро пуснах една тема в българския уебмастър форум със заглавие Как Google познава сайтовете, които продават връзки. Оформи се интересна дискусия и аз намерих отговор на въпроса, който ме интересуваше. В тази публикация ще се опитам да обобщя нещата от моята гледна точка.

Според мен Google доста добре се справя със сайтовете, които продават връзки. Най-големият им коз е принципа "Един да изгори, за назидание на другите". Страхът е единствения начин да се сплашат тези, които продават връзки. А тези, които купуват - те поне за сега няма начин да бъдат сплашени. А и там се отваря възможност за негативно SEO, което е недопустимо.

Според мен има система, базирана на изкуствен интелект, която определя кои сайтове са потенциални нарушители и кои не. Оттам нататък системата подава подозрителните сайтове за преглед от администратор. Щом имат толкова хора да четат по блоговете кой подтиква към кликове по AdSense, все ще намерят един да преглежда сайтовете за продадени връзки :)

Тъй като при търсачките всичко е догадки и повечето неща не се знаят със сигурност - ще се опитам да дам пример как аз бих разработил системата за откриване на продадени връзки. Като за начало всички сайтове се групират по тематика и се определя "разстоянието" между отделните групи. Това в момента е една от най-важните задачи пред търсачките.

Оттам нататък се търсят сайтове, които отговарят на следните условия:

Гледа се дали заподозрените сайтове (продавач и купуват) имат реципрочни връзки. По принцип сайтовете, които купуват връзки, не обичат да дават такива, а и няма смисъл да го правят. Ако връзката е еднопосочна - сайтът спокойно може да бъде предаден за ръчна проверка. Той отговаря на всички критерии. Оттам нататък администраторите си знаят работата.

Всичко изглежда твърде просто и си е просто. Google не обичат сложните неща и се придържат към принципа "Ефикасност посредством простота". Аз Ви съветвам да не продавате връзки и да купувате такива само когато наистина се налага. Аз никога не съм продавал връзки и купувам само когато конкуренцията е голяма и нишата много трудна за писане на съдържание.