Блог на Васил Тошков

Събота ми е поредният работен ден

Денят е събота, времето вън е едно такова пролетно - топло и приятно, а аз съм се забил в къщи и си работя кротко по разни SEO проекти. Както винаги съм поел повече работа, отколкото мога да свърша през работните дни. Пощата ми е пълна с още един куп запитвания за еднократни оптимизации, които дори нямам време да откажа.

Като гледам колегите програмисти и дизайнери - и те са така. Няма празник, няма делник - всеки се е забил на компютъра и си работи нещо. Замислям се до колко е редно и здравословно това, но е характерно за почти всички от моя курс - Информатика. Аз пак съм добре, защото поне спя по 8 часа на ден и се храня здравословно.

Съветват ме да си наема партньор да ми помага със SEO работата, но кой да е този? До сега съм взимал в тази област само хора, да регистрират по разни директории или да вършат някаква подобна Freelancer работа. Малкото SEO-та от моя регион също предполагам са затрупани от работа и няма да им се занимава.

Може да обуча човек, но това е много трудно и е почти сигурно, че един ден ще се обърне против мен - в България живеем все-пак. И единствения избор остава да селектирам само клиентите, които са потенциални партньори и си плащат всеки месец. Но 99% от хората искат еднократна SEO оптимизация и резултати от нея.

Според мен това вече е невъзможно, а ако е възможно трябва да струва повече, отколкото клиентът най-вероятно може да плати. Че нали му слагам връзки, които връзки на мен ми струват пари и труд, за да се поддържат силни. Тези връзки са ограничен брой, защото трябва да се държат под определен брой и да се избягват струпвания.

Днес се замислих, колко се е променило SEO-то за последните 3 години. Мета тагове, директории - преди бяха основата, а вече не вършат почти никаква работа. Колко статии са изписани за SEO, които вече са морално остарели и не вършат никаква работа. Имам архив на всичко, написано за SEO в периода 2005-2006. Вече по-голямата част е безполезно.

И се замислих, че по инерция слагам meta-keywords таг на всичките проекти. Защо го правя? Че това може повече да навреди, отколкото да помогне! Една бърза чистка и meta-keywords за мен е само история. Таговете meta-description ги оставих само на статичните сайтове за услуги, защото съм си играл да ги пиша един по един на ръка.

Като цяло метатаговете стават излишни. Дали това е за добро или лошо - сега не мога да преценя. Отдавна са излишни и масовите регистрации по директории, било те български или не. Времената се променят. Представям си SEO-то след 2 години - обикалям по Интернет клубове с различни IP адреси и си digg-вам резултатите в Google :)

П.С: Сложих връзка от този блог към нашата seocontest2008 страница. Смятам, че блогът не е много силен и може да даде своя принос в българското участие още сега. Имаме голям проблем със съдържанието обаче. Ако не беше Руми... Аз съм зле с английския (пиша с много грешки), но замислете се, това е една страхотна възможност някой да чуе за Вас пред света. От нас връзките, от вас се иска само да напишете нещо смислено и полезно.