Блог на Васил Тошков

Разкарах nofollow от всичките си сайтове

Днес най-накрая ми остана време да започна планираната ми от месеци чистка на nofollow атрибута от връзките на всичките ми страници. Мисля, че съм се справил добре. Ако съм забравил някой сайт, ще го оправя, когато се усетя.

Преди години подочух за прословутия атрибут и започнах да го използвам още преди Google да са го обявили и наложили. Направих една голяма грешка - приех го буквално и смятах, че така просто заличавам връзките за търсачката.

Мислех си, че тези връзки няма да се проследяват, няма да носят тежест и няма да свалят тежестта на другите връзки от съответната страница. Мислех си, но съм грешил. Цялата nofollow история се оказа поредната комерсиална цел на Google.

Оказа се, че просто са искали да ограничат купуването на връзки, като ни задължат да слагаме въпросния атрибут на банерчетата и връзките, които закупуваме. Така няма да позволят разни директории да печелят пари на техен гръб.

Няма да позволят и изкуствено да се вдига прословутия Google PageRank на страниците, като цялата работа е да накарат хората да си плащат за трафик. А откъде таргетиран трафик, освен от техния Adwords.

Въпреки всичко се оказа, че връзките с nofollow имат някаква тежест. И то доста голяма тежест :) Следователно със или без nofollow - все тая. Нямало да се предава PageRank. Че той има ли някаква тежест изобщо!? (говоря за публичния PageRank).

И щом не мога да спечеля нищо (връзките с nofollow си тежат въпреки всичко) и рангът не се дели на останалите връзки, тогава за какво да го използвам? Да спирам развитието на мрежата, да губя мотивацията на потребителите да пишат коментари?

Мога само да си докарам омразата на тези, към които слагам nofollow. А аз щом съм сложил връзка, значи е поне малко полезна. Първият nofollow използвах в сайта ми за SEO услуги Cloxy и първо от там, още преди месеци оправих връзките.

Не е приятно, когато установиш, че даден линк-партньор ти е сложил nofollow без да те предупреди. Не че е голяма загуба, но самия факт, че го е направил, показва или неуважението му, или страхът му от Google. Най-вероятно първото.

Аз направих своя избор и се чувствам добре, защото една грижа ми падна от раменете - грижата да деля връзките на dofollow и nofollow. Ако това наистина (както казват от Google) е с цел борба със СПАМ-а - има много по-ефективни начини.