Блог на Васил Тошков

Referring Links.com - Добавено кеширане

Referring Links скриптът взе доста да товари хостинга, затова се принудих да добавя кеширане на изходните резултати. Задачата изобщо не беше лесна, защото кеширането не е стандартно, а трябваше да се кешират JavaScript файлове. Просто ситуацията не е много обичайна.

Както и да е - справих се някак си, въпреки че съм нов в PHP и главата ми още е омотана с някои други видове езици и стандарти. Базата данни на скрипта надмина 140,000 записа в най-голямата си таблица. Там се съхраняват IP-адресите на всички реферали през последните 30 дни.

Според мен проблемът в натоварването е именно заявката, която извлича и групира резултатите. По репортите от host bulgaria не може много да се разбере къде точно е проблемът, защото срещу SQL ми пише натоварване 0.0, а при мен друго, освен сложната заявка, не товари.

Сега всеки сайт си има JavaScript файл с рефералните му сайтове и посещенията от тях. Този файл се обновява веднъж на ден и се вика само той. Базата данни също се чисти веднъж да ден от стари данни. Това са реферали преди 30 и повече дни. Така системата прави заявки само при отчитане на нов реферал.

Тези заявки само добавят информация и са бързи. При подобни кеширания, обаче, има един момент в сигурността, който много често се отминава. Кашираният файл обикновено се отваря с PHP функцията fopen(). Налага ни се програма от вида: $handle = fopen("path/to{$_GET['filename']}.html", "r");

Ако променливата 'filename' е замърсена, един нарушител може да обходи файловата система с вкарване на низове от рода: "../../../../another/path/to/file%00". Днес не се бях сетил за това, а е много опасно. В последствие подсигурих с регулярен израз валидността на входните данни при подобен вид отваряния на файлове.

Сега остава да се оглеждам за бъгове след последните промени. До сега скриптът не е спирал да работи, въпреки коренните си промени, вече на няколко пъти и натоварването. Дано и за в бъдеще не се случват проблеми, които да наложат спирането му. Днес ограничих заявките към базата с около 100,000 на ден :)