Блог на Васил Тошков

Referring Links вече и с българска версия

Крайно време беше да направя и българска версия на скрипта ми за препращащи връзки Referring Links. Това, както вече е известно, ми е дипломната работа, която, ако не ми мине котка път, ще трябва да защитавам пред комисия на 7-ми Юли. Едно от изискванията е скриптът ми да има българска версия. А така или иначе трябваше да се направи някога, защото 80% от потребителите са български сайтове.

За тези, които не знаят, Referring Links е притурка (widget) за сайтове, която показва от къде и колко посещения получава сайтът Ви. Работи на всякакви платформи и браузъри. Скриптът е изключително бърз и оптимизиран. Вече сериозен брой сайтове го използват и се надявам този успех да продължи и за напред. На мен лично ми е много полезен и вече не мога без неговите данни.

До скоро системата беше в "Beta" версия. Вече не е - всички основни проблеми са отстранени. Проектът е на точно една година и честно казано се сблъсках със страшно много проблеми по време на реализацията му. Изключително сложен скрипт, стотици реда код и много проблеми. За всичко обаче се намери решение с времето. Знаех, че ще е сложно, но не съм и предполагал колко сложно ще излезе в същност.

Това е един некомерсиален проект, от който научих много, страшно много. Научих неща за уеб програмирането, които не могат да се прочетат в книги и подобни. Неща, които много хора биха казали, че са невъзможни. Научих, че JavaScript и PHP са велики езици, с неподозирано богатство от функции и възможности. Научих много и за HTTP протокола, изключително важна част от всеки уеб проект.

Скриптът вече работи и се кешира на всяко ниво от трислойната архитектура. Работи на споделен хостинг, но дори всички български сайтове да си го сложат, няма да отчете съществено натоварване, защото изразходва само и единствено трафик, който е на теория е неограничен. Преди няколко дни успях да реша и най-големия проблем - забавянето на някои сайтове, с инсталирана притурката.

Сега се надявам всичко да е наред. Може да има малко правописни грешки в превода и леки бъгове, но ще ги оправя, като попадна на тях. В момента ме чака голямо писане, защото всичко трябва да се документира, а нещата изобщо не са малко. Приканвам който иска - да изпробва скрипта - не боли, нищо не губите, а и винаги може да го махнете. Приемам съвети за бъдещата му реализация.

За тези, които искаха повече данни да се показват - отказах се. Не мисля да го превръщам в статистически инструмент. Главната идея е да е widget и за сега ще си остане такъв. Замислям в скоро време да направя и widget за WordPress, който да се инсталира с един клик през системата и да се настройва през нея. Сега от WordPress още повече улесниха този процес.

Ето българската версия на сайта на инструмента. Дано Ви е полезен.