Блог на Васил Тошков

Кои сайтове Ви носят посещения и по колко?

От доста време имам идеята да направя инструмент, който да показва сайтовете, които носят посещения и броя им. Вчера, след дълги часове програмиране, пуснах Алфа версия на такъв инструмент. Проектът се намира на адрес referringlinks.com. Той е от тип "gadget" - всеки може да си сложи кода на своя сайт/блог и системата сама прави останалото.

За момента проектът е в Алфа версия, както вече казах. Може да има бъгове, аномалии и малки проблеми, за което се извинявам предварително. Кодът, който ще си слагат потребителите, е решен и няма да бъде променян. Затова всеки може да опита добавката като "beta tester". Така ще имам и малко повече данни, с които да експериментирам и тествам системата.

Подобен скрипт изглежда прост, но изобщо не е. Всичко минава през HTML -> Javascript -> PHP -> SQL и после на обратно. Подобна техническа реализация е трудна, поне за мен, тъй като всеки език трябва да "плюе" следващия, а той по-следващия. Трудна е и защитата на самия сайт от атаки, а отговорността е голяма. Най-много усилия съм съсредоточил именно в тази насока.

Самата база данни също е доста сложна, защото е в трета нормална форма. За сървър се използва InnoDB, за да могат таблиците да са навързани с външни ключове. Ограничил съм броя на заявките към базата до минимум, с цел да не се товари сървърът. Системата пази всички IP адреси на посетителите от последните 30 дни, така че може да се гласува веднъж на месец с едно IP.

Преди малко сложих скрипта и на този блог и съм учуден от посещенията, които получавам от Българския Google. Както може да видите, системата се интегрира много лесно с дизайна на сайта и по никакъв начин не си личи, че е външен скрипт. Резултатът е стандартизиран html списък с необходимите данни. От SEO гледище търсачките не виждат връзките, които се генерират.

Целта на този инструмент е да бъде полезен за потребителите и сайтовете, които дават посещения. Проектът не е комерсиален и е най-лесният начин да благодарите на тези, които Ви препращат посетители. В крайна сметка не губите нищо, не Ви тече ранг, нито нищо. Инструментът работи бързо и незабележимо.

Потребителите имат опция да избират броя на връзките, които да се показват. По подразбиране този брой е 7. Може също така да се банват сайтове, които не искате да бъдат отчитани. Кодът за потребителите се състои от три части, като само средната част е задължителна. За съжаление не можах да накарам WordPress да го изпише тук правилно. Вижте го от сайта.

Със скрипта от първата част на кода, можете да зададете броя на връзките и да баннете някои сайтове. Скриптът от третата част на кода служи за алтернатива при евентуални грешки в системата. Не съм пропуснал да си взема и връзка с цел SEO :) Разбира се, тази част от кода, както и първата, не са задължителни. Изисква се само средната, която вика script.js.

При евентуални бъгове, проблеми, въпроси и съвети (определено ще има), пишете в коментарите към тази тема. Ще има още доста публикации относно този инструмент в блога, защото имам още доста идеи около него, но за сега ще останат тайна :) Надявам се, че ще бъда полезен. Друго подобно нещо в Интернет за сега няма.