Блог на Васил Тошков

SEO на сайт за недвижими имоти

Днес за пореден път се свърза с мен човек, който искаше да си оптимизира безизвестния сайт за недвижими имоти. По принцип, като се обади някой и вземе да ми обяснява, че иска SEO - първото нещо, което го питам е тематиката на сайта. След това се моля да не чуя някоя от думите "имоти", "коли под наем" или "туризъм".

Но нека обърнем по-голямо внимание на имотите. Изглежда в кръвта на българина е да търси бързата далавера и лесните пари. Ясно, че имотите, били то българския или чуждестранния пазар са апетитна хапка, но тази хапка отдавна е изядена. По-нататък ще обясня какво имам предвид с тази си метафора.

Много хора завиждат на определени личности и си вярват, че могат да направят успешен сайт за имоти като тях. Вярват си, че могат да са в "ТОП10" на Google с най-евтиния възможен сайт и инвестиция от порядъка на 200-300 лева за SEO. Вярват си много и говорят уверено и с оптимизъм за целите си.

Проблемът на тези хора е, че не познават или не са запознати с характера на личностите, които седят на върха в този бизнес. Това не са случайни хора, а много умни и предприемчиви хора, които някога (в подходящото време) са инвестирали сериозно, за да стигнат до днешното си ниво. Те не са измамници и заслужават всяка спечелена стотинка.

Почти всеки ден имам обаждания с предложения за работа в тази сфера и почти винаги им отказвам. Не става въпрос за няколко човека, а за хиляди такива, които си мечтаят лесно да забогатеят с надценка от 5000 € на имот. Естествено целта им са инвеститорите от Великобритания, въпреки че това далеч не е смислена цел, но за това в друга тема.

Отхвърлям голяма част от предложенията за оптимизация на сайтове за имоти и внимателно обяснявам на хората, че няма смисъл и да не си губят времето. Предупреждавам ги също да не вярват на никой, който им обещава "ТОП10" за каквато и да е сума. Но хората не ми вярват, мислят си, че нещо ги врътвам и бързат да затворят.

Това се случва, както казах - постоянно и ми е някак странно как отваряш очите на хората да не си губят времето и парите, а те дори не ти вярват, нито благодарят. Просто затварят и звънят на следващия, който предлага SEO услуги и така докато някой Freelancer не се съгласи да работи по сайта им за 200-300 лева.

Защо казвам, че целта е трудна? Зората на този бизнес беше началото на 2003-а година, когато цените на имотите в България бяха прекалено ниски, а хората, които продаваха - прекалено много. Надценките стигаха до 5000 € на сделка и някои хора се събудиха милионери, даже милиардери.

Представяте ли си колко напред са в момента всички тези фирми? Представяте ли си какъв им е бюджета за реклама и SEO оптимизация? Огромен! И най-големият им коз не са парите, а историята, която имат сайтовете им за изминалите години. Всичко можеш да си купиш - връзки, съдържание, но не и история!

Затова казвам, че е почти невъзможно стигането им. Само няколко са тези, които държат мечтаното ТОП10. Хората имат достатъчно сайтове и връзки, за да си направят група от сайтове, достатъчно стари и силни, за да се подкрепят пълноценно помежду си. Подчертавам "силни", защото само с количество не става.

Конкуренцията в момента е толкова голяма, че единствения начин е да се хванеш за някоя фраза с по-малка конкурентност и да се бориш за нея. Затова съм работил някои клиенти със сайтове за имоти, които си имат по-голяма представа за същността на нещата. На същите тези съм им подчертал, че не им гарантирам нищо като позиции и посещения.

Друг голям проблем на клиентите със сайтове за имоти са самите им сайтове. Те най-често са направени от най-евтините уеб студиа или още по-лошо - от сина на съседа, който разбира малко от малко от програмиране. Няма стандартизация на кода, няма подходяща структура, нито текст, нито нищо.

Класирането на такъв сайт вече е невъзможно. Затова с колеги преди няколко месеца разработихме една стабилна CMS система за такива сайтове, която е демонстрирана на сайта bulgarianproperties.info. Така че, който иска да го работим, първо си плаща за програмиране и за дизайн. Системата не е перфектна, но сме направили каквото можем и доста се харесва от Google.

Самият сайт ни струваше почти 10000 лева само създаването му, като се има предвид, че програмистите са ми приятели и колеги и не са им плащани космически суми. Отделно са налети още пари за SEO и реклама и въпреки всичко той не покрива изискванията на повечето за ТОП10. По сайта постоянно се работи, за да се държат позициите му, еднократно не става.

И отново искам да кажа на заинтересованите, че за да получиш, трябва да дадеш. В случая се получава наистина много, но трябва и да се даде много. Така че, ако нямате достатъчно пари, за да започнете - по-добре не си губете времето. Има толкова много свободни и доходоносни ниши, в които няма конкуренция и може да сте първи с тези пари.

С най-добри пожелания и успех на собствениците и бъдещите собственици на сайтове за имоти!