Блог на Васил Тошков

Колко посещения са нужни за успеха на сайт?

Нужно ли е да имаме много посещения, за да е успешен сайтът ни? В тази тема ще изкажа моите виждания по този въпрос. Защото за повечето уебмастъри посещенията са главното мерило за успеха на сайта им. Според мен многото посещения може да са също толкова вредни и пагубни, колкото и липсата на такива.

Безспорно един сайт трябва да има трафик, за да се развива. Но според мен е важен не обемът на трафика, а качеството му. Важно е и от къде идва този трафик, защото примерно социалните мрежи генерират много трафик, но той трудно се монетизира и хората от там трудно се задържат за читатели.

За мен за едни сайт е най-важно той да получава най-много трафик от търсачките и този трафик да е по основните му ключови думи/фрази. Разбира се, от това следва, че е важно думите от тематиката на сайта да са търсени и това търсене да се държи на ниво. Тоест, да не е временно и да не намалява с времето.

Размерът на трафика е от значение, само ако е таргетиран и носи печалби. В противен случай просто излишно си товарим хостинга, цената за поддръжка на сайта се вдига, а приходи няма. Затова е важно не просто да се борим за трафик, а да се борим за таргетиран трафик. Същото се отнася и за връзките.

Пиша всичко това, защото имам сайт със сериозен брой уникални посещения дневно, който от около година не генерира приходи. Но потребителите му се увеличават експоненциално ежедневно, тъй като те сами си генерират и управляват съдържанието. Това е Web 2.0, какво да се прави :)

В моя случай сайтът стартира с определена аудитория потребители, които бяха ограничени, но си генерираха определени печалби. В последствие, след преминаването на Web 2.0, аудиторията се измени постепенно и в момента е десетократно по-голяма, но вече не е от целевата възрастова група.

Изводът: Броят на потребителите не е еднакво мерило за успеха на всички сайтове. Един сайт с 20 уникални на ден може да е много по-успешен от такъв с 2000, разбира се, ако потребителите му са таргетирани. Всичко зависи от тематиката и до колко печеливша е тя. При мен най-много печелят малките сайтове.