Блог на Васил Тошков

Matomo - Инструмент за анализ и статистика

Matomo е полезен инструмент за анализ и статистика, който дава бърза и изчерпателна информация в реално време. Софтуерът се инсталира на Ваш хостинг по избор, а не като останалите броячи, при които си правите акаунт и ви дават код. Има много ползи от това сами да си хоствате статистиките на сайтовете. Примерно за сайтове в България е много по-бързо системата за отчитане да се намира в България.

Като човек, занимаващ се със SEO оптимизация, трябва да имам точни и подробни статистики за сайтовете, които оптимизирам. До сега използвах Google Analytics (GA), но този инструмент има прекалено много недостатъци. Едва ли ще мога да ги изброя всичките, но ще опитам:

Общо взето, отдавна им бях вдигнал мерника на GA. Преди изпробвах и Woopra - не става. Повечето от проблемите си реших с Matomo. Имах един закупен хостинг, на който нямаше нищо. Мислих да го инсталирам на съществуващ домейн (или поддомейн), но реших да си купя нов, специално за случая.

Инсталацията е елементарна - доста по-добре направена от тази на WordPress, например. Всичко се ъплоудва и просто зареждаш съответната директория. Всичко останало се прави с Next, Next..., включително конфигурирането на връзката с базата данни. Системата сама си тества, прави, струва... и ако има проблеми ти описва какво и как да ги решиш. Наистина съм очарован, не го очаквах. И всичко това е безплатно и с отворен код!

От началото смятах да сложа само 1-2 сайта за тест. Но като ми тръгна информацията в реално време (адски полезни неща научаваш и виждаш), разцъках панела и добавих всичките си сайтове, като дори ги изтрих за всеки случай от панела на GA (гони ме параноята). Има опция да се добавят потребители в панела на Matomo и да им се дават права да виждат/администрират определени статистики. Вече се възползвах. Идеален отчет за клиентите, който вече им разпратих.

Това е общо взето. Единственото, което още не ми е известно и трябва да се види, е колко товари цялото това чудо, защото го праснах на споделен хостинг. Ако е оптимизирано добре, няма да има проблеми със сигурност, поне до 200-300k импресии на ден. Ще изчакам и утре ще пиша какво е положението. Предчувствието ми е добро, защото "на око" скриптът приключва много бързо, дори не се вижда. Но това е адски субективно. Инсталиран е и на този блог, между другото.