Блог на Васил Тошков

Персонализираното търсене и бъдещето на SEO

Напоследък Google въведоха много нови неща в търсачката си, като започнем от новата основа Caffeine, Google Local в България и стигнем до персонализираното търсене за всички. За Caffeine разбрахме, че няма нищо да промени (поне на външен вид) и няма какво да го обсъждаме. Google Local - някои го харесват, други (като мен) го ненавиждат, защото няма много общо с "натуралните резултати".

Това, което мен ме притеснява най-много е персоналното търсене и това, че то вече се прилага за абсолютно всички потребители на търсачката, независимо дали са логнати или не. И преди имаше персонално търсене, но то беше само за потребителите с акаунт, които са влезли в него. В началото на годината се въведе напълно и гео таргетиране по IP адрес, което също си е персонално търсене.

И след всички тези новости (особено последната), отново се замислям за бъдещето на SEO оптимизацията. Всеки потребител ще вижда различни резултати и тъй като ще си търси редовно сайта в търсачката, Google така ще го персонализира, че няма как да не си вижда сайтовете на първо място. За какво му е SEO на човек, който вижда, че е номер едно?

Да не говорим, че първото място скоро вече няма да означава нищо, дори в глобалното търсене, тъй като пред теб са платените резултати, Google Local, резултати по картинки, видео резултати, Wikipedia, резултати от новини и какво ли още не. Може началната страница на търсачката да е изчистена, но страниците с резултати са по-накичени и от най-комерсиалния портал.

Според мен за SEO (ако изобщо в бъдеще се нарича така), ще са важни не връзките, не съдържанието, а потребителите. Всичко ще се диктува от това какво харесват потребителите, Bounce Rate, социалните мрежи, местоположението на търсещия и все такива неща. Всичко това уж трябва да е в полза на потребителя и да се бори със СПАМ-а, но не е така. Това си е маркетингова стратегия на търсачката с цел печалба.

И въпреки всичко, смятам, че SEO има бъдеще. Бизнес клиентите ще се усетят, че проблемът е в техния телевизор и че на другите компютри не са номер едно. Колкото и да персонализират търсенето, ако потребителят търси нещо ново (от нова ниша), то резултатите ще съвпадат с глобалните. Винаги един добре изграден сайт, който потребителите харесват и на който се връщат, ще се класира по-напред от останалите в нишата.

За финал, благодарение на Twitter (вече търся повече там, отколкото в Google), намерих едно прясно видео с мнение по въпросите от тази публикация: