Блог на Васил Тошков

Децентрализирани домейни от PeerName

PeerName Logo

Защо Blockchain-базирани домейни?

След създаването на крипто-валутите, много хора осъзнават, че Blockchain технологията може да се използва и в много други области, освен финансите. Налице са вече домейни и идентичности, базирани на Blockchain. Също и децентрализирани пазари, месинджъри, акции и други.

Но именно при имената технологията е много подходяща, защото решава три фундаментални проблема на старата система:

1. Истинско притежание на имената

При Blockchain-базираните домейни, потребителят наистина притежава името/марката си. Подобно на криптовалутите, където потребителите реално притежават своите пари. При старата DNS система, имената реално се наемат от дистрибутор на ICANN и подлежат на строги регулации. Те са собственост на американското правителство и могат да ви бъдат отнети във всеки един момент.

2. Невъзможна цензура

Никой не може да спре или цензурира Blockchain-базиран домейн, защото веригата с имена се пази на всяка крайна точка. Реалният притежател на даден домейн може да бъде скрит при нужда. С домейна може да се разпорежда само притежателят на частния му ключ. Това е PeerName, като услуга или самият клиент при поискване. Така вие определяте на кого да доверите управлението на имената си, а може да разчитате и само на себе си.

3. Сигурност на комуникациите

Blockchain технологията е единствената, която дава възможност две точки в Интернет да комуникират сигурно. Тя единствена за сега решава проблема с Man-in-The-Middle атаките. Вече няма нужда да се разчита на трета страна, която да издава TLS/SSL сертификати. Сертификатите са безплатни при този тип домейни. Потребителите си ги издават сами и се пазят директно в Blockchain веригата.

Защо да запазите от сега своя крипто-домейн?

Безспорно е, че бъдещето на имената в Интернет е Blockchain. Една от веригите с имена ще стане стандарт в Интернет. Но до тогава хубавите имена вече ще са заети. Така-наречениете "domain squatters" вече са регистрирали повечето от известните думи и брандове. Чрез услуги като PeerName, може лесно да запазите своето име във всички вериги от сега. А след време може да трансферирате домейните и на собствен частен ключ.

Как се отварят тези домейни?

Всички тези домейни са от алтернативни зони и не се отварят по подразбиране на повечето Интернет доставчици. Алтернативни DNS услуги като OpenNIC, дават възможност тези имена да се използват, но смяната на DNS сървъри изисква технически познания. Трябва да се правят настройки във вашия рутър или операционна система. Инструкциите са тук.

По-лесният начин е да се използва браузър разширение:

Chrome/Chromium: https://chrome.google.com/webstore/detail/peername-surf-blockchain/kkdihlopcnkjinfjhbeopjfmnfpcoaop

Opera: https://addons.opera.com/en/extensions/details/peername-surf-blockchain-based-domains/

Firefox: https://addons.mozilla.org/firefox/addon/peername/